Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Dün ABD’de borç tavanı limitinin Aralık ayına kadar askıya alınmasıyla küresel piyasalar pozitif seyretti.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalar, ABD’de borç tavanı tartışmasının Aralık ayına kadar sonuca bağlanmasıyla ilgili olumlu gelişmelerle pozitif seyretti. Önceki gün ABD piyasalarındaki pozitif kapanışın etkileri dün küresel piyasalarda sürerken, Avrupa borsalarında %2’ye yaklaşan tepki alımları görüldü. ABD’de de Dow Jones endeksi %0,98 artışla 34.754,99 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,83 değer kazancıyla 4.399,76 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %1,05’lik yükselişle 14.654,02 seviyesinden kapandı. Euro/dolar paritesi 1,16’nın altındaki seyrini sürdürürken dolar endeksi hafif artışla 94,2 bölgesinde yatay seyretti. Değerli metal altın ise hisse senetleri ve tahvil getirilerindeki yükselişler sonrasında satış gördü. Ons altında işlemler %0,5 gerilemeyle 1.755 dolardan geçti. Brent petrol fiyatında önceki gün başlayan düşüş seyri dün de 79,0 dolara kadar devam etse de tekrar toparlandı; bu sabah 82,9 dolar seviyesinde bulunuyor. Gün içerisinde açıklanan ABD işsizlik maaşı başvuruları verisinin son bir ayın en düşük seviyesine inmesi ve bugünkü kritik tarımdışı istihdam verisi öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde dün sabahki %1,51 seviyelerinden yükseliş takip ettik. 10 yıllıklar bu sabah %1,59’a kadar yükselmiş durumda.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya’da Çin piyasaları 1 haftalık tatilden sonra açıldı ve hem Çin’de hem Asya piyasalarının genelinde pozitif bir seyir takip ediyoruz. Çin'de bu sabah açıklanan verilerde Caixin Hizmet PMI verisinin de Eylül ayında güçlendiğini ve 50 eşik değer seviyesinin üzerine çıktığını takip ediyoruz. ABD vadeliler tarafında da bu sabah hafif pozitif seyir görülüyor. VIX endeksi de gerilemeyle 19,5 seviyesinde bulunuyor. Bugün tarımdışı istihdam verisi takip edilecek. Tarımdışı istihdamda önceki ay son 7 ayın en yavaş istihdam artışı olmuş ve veri beklentilerin altında 235 bin artarken, işsizlik oranı %5,2 olarak gerçekleşmişti. Veride bu ay beklentiler tarım dışı istihdamda 500 bin artış olacağı, işsizlik oranının %5,1'e gerileyeceği yönünde oluşuyor.

Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta Salı günü Almanya’da ZEW Beklenti anketi ve ABD’de Ağustos ayı JOLTS İş İmkanları ve Personel Değişimi verisi, Çarşamba günü Almanya’da ve ABD’de enflasyon verileri, Perşembe günü Çin’de TÜFE ve ÜFE ile ABD’de ÜFE verisi öne çıkıyor. Cuma günü ise ABD’de perakende satışlar verisi takip edilecek

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı