Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü karların yarattığı iyimserliğin enflasyon endişelerine baskın gelmesiyle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, güçlü gelen üçüncü çeyrek karlarının yükselen enerji maliyetleri nedeniyle öne çıkan enflasyon endişelerine baskın gelmesiyle alıcılı seyir izledi. Bilançolar cephesinde, Tesla’nın gelirleri 3Ç21’de yıllık bazda %57 artarak 13,8 milyar dolar seviyesinde, piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Hisse başına kâr ise düzeltilmiş bazda 1,86 dolar oldu. Analistlerin beklentilerinin ortalamasına göre hisse başına kârın 1,67 dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.Ayrıca, CSX, Verizon Communications ve Anthem Inc. karları da piyasa beklentisini aştı. Şimdiye kadar sonuçlarını açıklayan 70 S&P 500 şirketinden %86’sının karları piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Öte yandan, Bitcoin, ProShares Bitcoin Strategy Borsa Yatırım Fonu’nun (ETF) New York borsasında işlem görmeye başlamasının ardından %2,1’e ulaşan yükselişle 66.000 doları aşarak rekor kırdı. Böylece Bitcoin’in 2021 başından bu yana kaydettiği yükseliş %120’yi aştı. Ayrıca aşılama cephesinde de, Gıda ve İlaç İdaresi, milyonlarca insana ekstra doz sağlamada kritik bir adım olan Johnson & Johnson ve Moderna'nın Covid aşılarının hatırlatma dozlarının yapılmasına izin verdi. Düzenleyici otoriteler ayrıca aşıları karıştırmayı ve eşleştirmeyi de onayladı. Bu çerçevede, gün içinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,66 seviyesine yaklaşırken, VIX endeksi 15 seviyesine doğru geriledi. Dow Jones endeksi %0,43 artışla 35.609,34 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de %0,37 değer kazancıyla 4.536,19 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,05 düşüşle 15.121,70 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında karışık seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Evergrande’nin yarattığı endişeye karşın, Çin’in düzenleyici kuruluşların risklerin kontrol edilebilir olduğunu belirtmesi diğer gayrimenkul şirketlerinin hisselerini desteklemesi açısından dengeleyici rol oynuyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah ılımlı satıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi ve mevcut konut satışları verileri izlenecek. 16 Ekim haftasına ait işsizlik maaşı başvuruları verisinin 279K seviyesinde gerçekleşerek düşük seviyelerini sürdürmesi bekleniyor. Devam eden başvurular ise 2,55 milyon seviyesinde gerçekleşecek. Philadelphia Fed imalat endeksi Eylül ayı verisinin de aylık bazda 5,7 puan düşüşle 25 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Öte yandan, mevcut konut satışları Eylül ayı verisinin aylık bazda %3,6 artış göstermesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde ise tüketici güveni verisi takip edilecek. Ekim ayı verisinin aylık bazda 1 puan düşüşle -5 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de PMI verileri takip edilecek. Ekim ayı imalat PMI verisinin aylık bazda 0,2 puan düşüşle 60,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin ise 0,3 puan artışla 55,2 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de PMI verileri gündemimizde olacak. İmalat PMI Ekim ayı verisinin aylık bazda 1,5 puan düşüşle 57,1 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de önceki aya göre 1 puan düşüşle 55,4 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Asya cephesinde Japonya’da ulusal TÜFE ve PMI verileri takip edilecek. Ulusal TÜFE verisinin manşet bazda yıllık olarak %0,2 artış kaydedeceği, çekirdek bazda ise %0,4 gerileyeceği öngörülüyor. PMI verilerine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere, Eylül ayı imalat PMI verisi aylık bazda 1,2 puan düşüşle 51,5 seviyesine gerilemişti. Hizmet PMI verisi ise aylık bazda 4,9 puan artışla 47,8 seviyesine yükselmişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı