Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Bilanço iyimserliği ve olumlu makro verilerin etkisiyle ılımlı alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan 3Ç21 bilançolarının yarattığı iyimserliğin makro verilerle desteklenmesi ile ılımlı pozitif seyir izledi. Makro veriler cephesinde, Conference Board tüketici güveni Ekim ayı verisinin aylık bazda 4 puan artışla 113,8 seviyesinde, piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşerek üç aylık düşüş serisini sonlandırdı. Bilançolar tarafında da, Microsoft ve Alphabet’in 3Ç21 finansallarını izledik. Her iki şirketin de satış gelirlerinin piyasa beklentisini aştığını izliyoruz. Şimdiye kadar S&P 500 şirketlerinin %30’u 3Ç21 finansallarını açıkladı. Bu şirketlerin %82’sinin karları beklentiyi aşarken, %80’inin de net satışları piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,61 seviyesine gerilerken, VIX endeksi 16 seviyesine yaklaştı. S&P 500 endeksi %0,18 artışla 4.574,79 seviyesinden kapanarak yükselişini dokuzuncu günde de devam ettirirken, Nasdaq endeksi de %0,06 değer kazancıyla 15.235,70 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,04 artışla 35.756,88 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise satıcılı seyir görülüyor. Artan enflasyon baskılarına ek olarak, ABD-Çin geriliminin yeniden alevlenmesi piyasalardaki görünümde etkili oluyor. Çin tarafında Evergrande’nin borç krizinden kurtulması için Çin’li otoritelerin milyarder Hui’den yardım istemesine ek olarak, salgından siber casusluğa kadar bir çok konuda çatışmalara sahne olan ABD-Çin gerginliği, ABD’nin China Telecom Corp’u yasaklamasıyla yeniden gündeme geldi. ABD vadeliler cephesinde de yatay seyir hakim. Bu arada bugün ABD’de Coca-Cola, McDonald’s, Bristol-Myers, Boeing, General Motors, HarleyDavidson, Ford, eBay ve Yum China’nın 3Ç21 finansalları izlenecek. Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere 15 Ekim haftasında veri %6,3 düşüş kaydetmişti. Dayanıklı mal siparişleri Eylül ayı verisinin de manşet bazda aylık olarak %1 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin ise %0,4 artış göstermesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bekleyen konut satışları verilerine ek olarak 3Ç21’e ilişkin büyüme, kişisel tüketin ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü verileri izlenecek. Haftalık işsizlik maaşı başvurularu verisinin 23 Ekim haftasında 289K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bekleyen konut satışları Eylül ayı verisinin de yıllık bazda %3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. 3Ç21 verilerine ilişkin olarak büyüme verisinin yıllık bazda %2,6 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Kişisel tüketim verisinin %0,8 seviyesine gerileme göstereceği tahmin edilirken, çekirdek kişisel tüketim harcamalrı verisinin çeyreksel bazda %4,4 artış göstermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de yarın AMB faiz kararı toplantısı takip edilecek. Toplantıda bankanın destekleyici duruşunu sürdürmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da BOJ faiz kararı toplantısı izlenecek. Toplantıda politika faizinde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı