Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü TÜFE verisi sonrası öne çıkan toparlanma işaretleri ile karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, son 31 yılın zirvesinde gerçekleşen TÜFE verisi sonrası yaşanan realizasyonların ardından öne çıkan toparlanma eğilimi ile karışık seyir izledi. Piyasalardaki görünümde özellikle enflasyonda yıllık bazda görülen anormal artışlar ve ücretlerdeki yükselişlerin piyasanın veriye olan tepkisini azaltmış olabileceği ve böylece Fed’in destekleyici parasal duruşunu bir süre daha devam ettirebileceğine yönelik soru işaretleri etkili oldu. Başka bir deyişle, fiyat artışlarını yakalayan ücret artışlarıne karşın enflasyonun piyasalar üzerindeki etkisi düşünüldüğü kadar sancılı olmadı. Bu çerçevede, Nasdaq endeksi %0,52 yükselişle 15.704,30 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi ise %0,06 artışla 4.649,27 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,44 değer kaybıyla 35.921,23 seviyesinden günü tamamladı. Sektörel cephede, teknoloji sektörü hisselerinin alımlara sahne olduğu takip edildi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da, ABD cephesinde Nasdaq endeksinde görülen toparlanmanın devamı niteliğinde olduğu söylenebilecek ılımlı iyimser seyir hakim. Özellikle Bekarlar Günü sebebiyle devreye alınan online alışveriş kampanyaları ile sitelerin kırdığı satış rekorları piyasalardaki görünümün temelini oluşturuyor. Ayrıca, Çin’de düzenleyici otoritelerin hamlelerine ilişkin olarak en kötünün geride kaldığı yönündeki görüşler de piyasalardaki olumlu görünümde etkili olan bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah hafif alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de JOLTS açık iş pozisyonları ve Michigan tüketici güveni verileri izlenecek. Eylül ayı JOLTS verisinin 10,3 milyon seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Michigan tüketici güveni Kasım ayı öncü verisinin de aylık bazda 0,8 puan artışla 72,5 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi verisi takip edilecek. Eylül ayı verisinin yıllık bazda %4,1 artış kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki Pazartesi günü ABD’de NY Empire State İmalat Endeksi verisi izlenecek. Kasım ayı verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla 20,1 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Asya cephesinde de Japonya’da büyüme verisi izlenecek. 3Ç21 GSYİH verisinin çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla 0,2 ve %0,6 daralmalar kaydetmesi bekleniyor. Çin çephesinde de perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerine ek olarak 1 yıllık gösterge borç verme faizi verisi izlenecek. Perakende satışlar Ekim ayı verisinin yıllık bazda %3,7 artış kaydetmesi bekleniyor. Sanayi üretimi verisine ilişkin piyasa beklentisi de %3 artış yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı