Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentileri aşan perakende şirketleri karlılıklarının talebe ilişkin verdiği olumlu sinyallerle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan şirket karlılıklarının desteğinde genel olarak alıcılı seyir izledi. Bilançolar cephesinde, önde gelen perakende şirketlerinden Macy’s Inc. ve Kohl’s Corp’un beklentileri aşan 3Ç21 finansalları enflasyon baskılarının arttığı ortamda tüketici talebinin güçlü kaldığını ortaya koyuyor. Şimdiye kadar S&P 500 şirketlerinin %90’ından fazlası 3Ç21 rakamlarını açıkladı. Bu şirketlerin %80’inin karları piyasa beklentisini aştı. Bu çerçevede S&P 500 şirketlerinin net karının yıllık bazda %41,5 artış göstereceği tahmin ediliyor. Öte yandan, makro veriler cephesinde de dün ABD’de 13 Kasım haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edildi. Verinin 268K ile piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmesine karşın, son 7 haftada ardarda düşüş kaydederek Mart 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleştiği görülüyor. Pandemi öncesi seviyelerde seyreden veri, makroekonomik toparlanmanın temposunun seyri açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtmek gerekir. Bu arada hafasonu Başkan Biden’ın yeni Fed Başkanını haftasonu açıklaması bekleniyor. Piyasa beklentisi Brainard’ın seçilmesi durumunda sıkılaştırmacı patikada faiz artırımına gidilmesinin daha uzun süreceği yönünde. Ayrıca, Başkan Biden bu hafta 1,75 trilyon dolarlık ekonomik paketi onaylamaya çalışıyor. Senato da Şükran Günü tatilinden döndükten sonra paketi ele almayı planlıyor. Söz konusu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,60 seviyesi yakınlarındaki seyrini sürdürürken, 17 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Nasdaq endeksi %0,45 artışla 15.993,70 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,38 değer kazancıyla 4.706,64 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,17 düşüş kaydederek 35.870,95 seviyesinden günü tamamladı. Küçük ölçekli şirketleri kapsayan Russell 2000 endeksi negatif ayrışarak %0,56 değer kaybı ile 2.363,59 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Hang Seng endeksi dışında genel olarak pozitif seyir hakim. Hang Seng endeksindeki negatif ayrışma, AliBaba’nın beklentinin altında kalan 3Ç21 karı nedeniyle hissenin %9 değer kaydetmesinden kaynaklanıyor. Hissede yaşanan değer kaybının temelinde, karlılıktaki zayıflamanın Çin ekonomisindeki yavaşlama ile yakından ilintili olması yatıyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah alıcılı seyir hakim. Bugün yurt dışında, Fed Başkan Yardımcısı Clarida’nın konuşması izlenecek.

Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki Pazartesi günü ABD’de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi ve mevcut konut satışları verileri takip edilecek. Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi Ekim ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak, hatırlanacağı üzere Eylül ayı verisi aylık bazda 0,18 puan düşüşle -0,13 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevcut konut satışları verisinin ise aylık bazda %1,4 düşüş kaydederek 6,20 milyon seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde ise tüketici güveni verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Ekim ayı verisi aylık bazda 0,8 puan düşüşle -4,8 puam seviyesine gerilemişti. Asya cephesinde ise Çin’de 1 yıllık ve 5 yıllık gösterge faiz oranı kararı izlenecek. Piyasa beklentisi oranların sırasıyla %3,85 ve %4,65 seviyelerinde sürdürüleceği yönünde.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı