Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Ekonomik büyüme temalı sektör hisselerinde yoğunlaşan alımların desteğinde Ekim ayından bu yana en güçlü toparlanmasını gösterdi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, iki günlük satış baskısının ardından Ekim ayından bu yana en güçlü performansını göstererek alıcılı seyir izledi. Alımların özellikle ekonomik büyüme temalı sektör hisselerinde yoğunlaştığı takip edildi. Makro veriler tarafında da, haftalık işsizlik maaşı başvuruları 27 Kasım’da sona eren haftada 28.000 artışla 222.000 seviyesinde beklentinin altında gerçekleşti. Önceki haftanın verisi 199.000’den 194.000’e revize edildi. 4 haftalık ortalama başvurular da 238.750’ye geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları, artışa rağmen pandemi döneminin en düşük seviyelerinde kalmaya devam etti. Açıklanan veri, istihdam piyasasının toparlanmaya devam ettiğini gösterdi. Ancak Omikron varyantının istihdam piyasası için risk oluşturduğunu belirtmek isteriz. Öte yandan ABD Başkanı Biden, Omikron varyantı ve salgın konusunda yaptığı konuşmada alınan önlemlerin insanları birleştirmesi gerektiğini vurgularken, kış ayları için ilk hedeflerinin aşılanmayı hızlandırmak ve kişileri destek doz aşılarını almaya teşvik etmek olduğunu kaydederek, evde yapılan testlerin ücretsiz olması için de harekete geçtiklerini kaydetti. Yurt içi ve yurt dışı seyahat şartlarında da yeni düzenlemeler getirdiklerini aktaran Biden, ABD'ye uluslararası seyahat eden herkesin milliyetine ve aşı durumuna bakılmaksızın uçağa binmeden 24 saat önce test olacağını ve iç hatlardaki uçak, tren ve otobüs yolculuğundaki maske zorunluluğunu da kış sonuna kadar uzattıkları bilgisini verdi. Şu ana kadar Omikron varyantı vakasına ülkede sadece 2 kişide rastlandığını belirten Biden, ilerleyen günlerde vaka artışlarında görülecek arışlara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri varyant endişeleri nedeniyle %1,4237 ile düşük seviyelerini sürdürürken, VIX endeksi ise 30 seviyesinin altına gerilemesine karşın Ocak ayından bu yana görülen yüksek seviyelerini sürdürdü. Dow Jones endeksi %1,82 artışla 34.639,79 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %1,42 değer kazancıyla 4.577,10 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise %0,83 yükselişle 15.381,30 seviyesinden günü tamamladı. Sektörel cephede, sanayi ve havayolları sektörü hisselerinin alımlara sahne olduğu izlendi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, SEC’in son hamlesi nedeniyle karışık seyir izliyor. SEC'ten yapılan açıklamada, yabancı şirketlerin bildirim koşullarına yönelik yeni düzenlemeye gidildiği belirtildi. Açıklamada, düzenleme kapsamında, ABD'de işlem gören yabancı şirketlerin bir devlet kurumuna ait olup olmadıkları veya bir devlet tarafından kontrol edilip edilmediklerini gösteren belgeleri SEC'e sunmasının gerekeceği bildirildi. SEC'in yeni düzenlemesi, ABD yönetiminin Çinli şirketleri Amerikan borsalarından çıkarma çabalarını daha da hızlandırdığı anlamına geliyor. Bu sabah da Hong Kong'daki Çinli teknoloji hisseleri, binicilik devi Didi'nin yaptığı açıklamada, New York Borsası'ndan çıkmak için adımlar atmaya başlayacağını açıklamasının ardından realizasyonlarla karşılaşması nedeniyle Hang Seng endeksi %0,7 ekside. Ayrıca Hang Seng endeksinde işkem gören teknoloji sektörü hisselerinde de kayıpların %4’ü aştığı takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah yatay karışık seyir söz konusu. Bugün yurt dışında ABD’de tarımdışı istihdam, ISM hizmet PMI ve fabrika siparişleri verileri takip edilecek. Kasım ayı tarımdışı istihdam verisinin 548K seviyesinde gerçekleşmesi, işsizlik oranının da %4,5 seviyesine ılımlı gerilemesi tahmin ediliyor. Ortalama saatlik kazançlar cephesinde aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %5 artışlar kaydedileceği öngörülüyor. ISM hizmet PMI verisinin de aylık bazda 1,7 puan düşüşle 65 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Fabrika siparişleri Ekim ayı verisine yönelik piyasa beklentisi %0,5 seviyesinde bulunuyor. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisi izlenecek. Ekim ayı verisinin yıllık bazda %1,4 artış kaydetmesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Önümüzdeki Pazartesi günü ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise Sentix yatırımcı güveni verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Kasım ayı verisi aylık bazda 1,18 puan artışla 20,71 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı