Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Omicron varyantının küresel büyüme görünümünü sekteye uğratmayacağı yönündeki iyimserlikle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Omicron varyantının küresel büyüme görünümünü sekteye uğratmayacağı yönündeki iyimserlikle pozitif görünümünü sürdürdü. Şimdilerde ilk etapta varyant endişelerine ilişkin güvenilir olmayan haber akışlarından kaynaklanan realizasyonlar sonrası toparlanma eğiliminin ön planda olduğu söylenebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizleri, varyant cephesindeki olumlu görünümün risk algısını güçlendirmesinin beraberinde Fed beklentileri ile %1,47 seviyesini aşarken, VIX endeksi de 27 seviyesine doğru geriledi. Nasdaq endeksi %3,03 yükselişle 15.686,90 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %2,07 değer kazancıyla 4.686,75 seviyesinden kapanarak Mart ayından bu yana en iyi performansını gösterdi. Aynı şekilde Dow Jones endeksi de Apple, Sales Force ve American Express hisselerinde görülen yükselişler öncülüğünde %1,40 artışla 35.719,43 seviyesinden günü tamamladı. Sektörler cephesinde teknoloji sektörü hisseleri başta olmak üzere tüm sektör hisselerinde alıcılı seyir görüldü.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da, aşı üreticileri cephesinden Omicron varyantına ilişkin gelen olumlu açıklamalara ek olarak, Çin’li otoritelerin borç batağındaki emlak şirketlerini destekleyici hamleleri ışığında alıcılı seyir görülüyor. İlaç cephesinde, Pfizer Inc.’nin aşısı, üçüncü dozun yüksek oranda mutasyona uğramış Omikron varyantını durdurmaya halen yardımcı olabileceğini gösteren laboratuvar deneylerine göre bu varyanta Kovid-19’un diğer varyantlarına kıyasla daha az bağışıklık sağlıyor. Öte yandan, Çin’de borç batağında olan gayrimenkul devlerinin hisselerinin işleme kapatılması da olumlu algılandı. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah alıcılı seyir söz konusu. Bugün yurt dışında ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve JOLTS açık iş pozisyonları verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 26 Kasım haftasına ilişkin veri haftalık bazda %7,2 düşüş kaydetti. JOLTS açık iş pozisyonları Ekim ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi ise 10,5 milyon seviyesinde bulunuyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. 4 Aralık ile biten haftaya ilişkin verinin 220K seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Devam eden başvurular cephesinde 27 Kasım ile biten haftaya ilişkin verinin 1,91 milyon kişi seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı