Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Tatil öncesi düşük hacmin görüldüğü günde pandemi korkuları nedeniyle satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, devam eden pandemi korkuları nedeniyle tatil öncesi düşük hacmin görüldüğü günde satıcılı seyir izledi. Salgın cephesinde omicron varyantının 43 ABD eyaletinde ve 90 ülkede tespit edildiği belirtiliyor. Federal sağlık görevlileri geçen hafta ABD’de görülen yeni vakaların %73’ünün omicron varantından oluştuğunu bildirdiler. Öte yandan dün Başkan Biden'in ekonomik gündemine ilişkin gelişmeler de gündemdeydi. Senato, Demokrat Senatör Manchin'in karşı çıkmasına rağmen, Biden'ın kapsamlı sosyal güvenlik ağı ve iklim politikası tasarısını Ocak ayında oylayacak. Ancak, Demokratların paketin yalnızca bazı kısımlarını içeren daha küçük bir tasarıyı geçirmeye çalışıp çalışmayacakları belli değil. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise varyant korkuları nedeniyle %1,4225 seviyesinde düşük seviyelerini sürdürürken, VIX endeksi 23 seviyesine yaklaştı. Endeksler cephesinde de, Dow Jones endeksi %1,23 düşüşle satıcılı seyrini üçüncü günde de sürdürerek 34.932,16 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %1,14 değer kaybıyla 4.568,02 seviyesinden kapandı. Son üç günde %3 değer kaybeden endeks, Eylül ayından bu yana en kötü performansını gösterdi. Nasdaq endeksi ise %1,24 gerileme ile 14.980,90 seviyesinden günü tamamladı. Ayrıca dün yaşanan realizasyonlarla S&P 500 endeksi ay başında elde ettiği kazançları geri verirken, Dow Jones endeksi %1,3 getiri sağladı. Nasdaq endeksi ise %2,6 değer kaybı ise iki aylık yükseliş döngüsünü sonlandırdı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da, Covid aşılarının Omicron varyantına karşı etkili olabileceğine yönelik iyimserlik ve Başkan Biden'ın 2 trilyon dolarlık ekonomik paketine ilişkin olumlu beklentilerle alıcılı seyir hakim. Moderna Inc., Covid-19 aşısının üçüncü dozunun omikron'a karşı antikor seviyelerini artırdığını söyleyen en son aşı üreticisi oldu. Asya özelinde bu sabah Japonya piyasalarındaki toparlanma ve Çin’li emlak geliştiricilerinde öne çıkan alımlarla MSCI Asya Pasific endeksi düşüş eğilimini sonlandırdı. ABD vadeliler cephesinde de pozitif seyir hakim. Bugün ABD’ de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise tüketici güveni verisi izlenecek. Aralık ayı tüketici güveni verisinin 1,7 puan düşüşle -8,5 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, Conference Board tüketici güveni ve mevcut konut satışları verilerine en olarak, 3Ç2 büyüme, kişisel tüketim, ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları verileri izlenecek. Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Kasım ayı verisinin aylık bazda 0,36 düşüşle 0,40 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Conference Board tüketici güveni Aralık ayı verisinin de aylık bazda 1,5 puan artışla 111 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Mevcut konut satışları Kasım ayı verisinin de aylık bazda %3 artışla 6,53 mn seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Çeyreksel veriler cephesinde 3Ç21 yıllıklandırılmış çeyreksel büyüme verisinin %2,1 seviyesinde, kişisel tüketim verisinin de %1,7 olarak teyit edilmesi öngörülüyor. Çekirdek kişisel tüketim giderleri 3Ç21 verisinin revizyonuna ilişkin piyasa beklentisi ise bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere öncü veri %4,5 seviyesinde bulunuyordu.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı