Dün piyasalarda neler oldu?

Fed’in gelecek dönem para politikası adımlarına ilişkin belirsizlikler sürerken, pay piyasalarında haftanın ilk işlem gününde pozitif seyir izlendi. Teknoloji hisselerindeki artış endekslerin yükselişine katkıda bulundu. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için güçlendirilmiş yapay zeka performansı sunacak yeni çiplerini duyuran ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri yüzde 6'dan fazla değer kazandı. Diğer çip üreticilerinden AMD'nin hisseleri yüzde 5,5 ve Intel'in hisseleri yüzde 3,3 artış kaydetti. Geçen yıl Haziran’da tanıttığı "Vision Pro" başlığının 2 Şubat'tan itibaren ABD'deki mağazalarında satışa sunulacağını bildiren Apple'ın hisseleri de yaklaşık yüzde 2,5 yükseldi. Ayrıca, bazı şirketlerin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC), spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonları (ETF) için ücret bilgilerini içeren güncellenmiş başvurularını sunmaları, birkaç gün içinde SEC'in spot Bitcoin ETF'ye yönelik kararının çıkabileceği şeklinde yorumlandı. Söz konusu gelişmeler sonrasında Bitcoin'in fiyatı 47 bin doları aştı.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken; Atlanta Fed Bostic, enflasyonun beklediğinden fazla düştüğüne işaret etti. Ancak, yıl sonuna kadar çeyrek puanlık iki faiz indirimini uygun gördüğüne dikkati çeken Bostic, politikanın yıl sonunda hala kısıtlayıcı olması gerekeceğini diğer taraftan enflasyondaki ilerlemenin daha düşük oranları garanti edeceğini anlattı. Bostic, ilk faiz indirimini üçüncü çeyrekte öngördüğünü kaydetti. Ayrıca, ABD Merkez Bankası üyelerinden Michelle Bowman da, bankanın para politikasının enflasyonu Fed'in %2'lik hedefine geri getirmek için "yeterince kısıtlayıcı" göründüğünü söyledi. Enflasyon düştükçe nihai faiz indirimlerini desteklemeye istekli olduğunu da belirten Bowman'ın açıklamaları, enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla politika sıkılaştırmasının muhtemelen gerekli olacağı yönündeki uzun süredir benimsediği görüşünden bir değişikliğe işaret ediyor.

Makro veri tarafında; New York Fed'in yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi geçen yıl Aralık’ta yüzde 3 ile Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi aynı dönemde yüzde 2,6'ya ve 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi yüzde 2,5'e geriledi. Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi Aralık'ta nihai 96,4'e yükseldi. Bu, Mayıs'tan beri görülen en yüksek seviye oldu. Kasım ayı verisi de 93,8'den 94'e revize edildi. Tüketici Güveni ise eksi 15,1'den eksi 15'e revize edildi. Almanya’da fabrika siparişleri Kasım'da yüzde 0,3 arttı. Beklenti yüzde 1,1 artış olmasıydı. Siparişler Ekim'de yüzde 3,8 düşmüştü. Tahminlerin altında kalan veri, Almanya'da imalat sektörünün zayıf küresel talep ve enerji krizinin gölgesinde kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Tahvil piyasalarında yukarı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,02 seviyesine, ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,37 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 13,08 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %1,41 artışla 4.763,54 seviyesinden, Nasdaq endeksi %2,2 kazançla 14.843,77 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,58 artışla 37.683,01 seviyesinden haftayı tamamladı. Avrupa hisse senedi piyasaları haftayı pozitif seyirle tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,46 puan değer kazanarak 4.484,05 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,40, DAX %0,74 ve FTSE 100 %0,06 değer kazançları ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları genel olarak alıcılı seyir izliyor. Yatırımcılar, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun ülke genelindeki enflasyonun öncü göstergesi olan Aralık ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tokyo'nun enflasyon oranı bir önceki aydaki %2,6'dan Aralık ayında %2,4'e yavaşladı. Taze gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon da %2,3’ten %2,1’e gerilerken, gıda ve enerji dışı çekirdek enflasyon %2,7 seviyesinde yüksek kaldı.

Çinli yetkililer, merkez bankasının (PBOC) son haftalarda diğer araçlarla büyük miktarda likidite sağlamasına rağmen, bankaların kredileri artırmak için rezerv olarak ayırmaları gereken para miktarını düşürebileceklerini belirtti. PBOC'nin para politikası departmanı başkanı Zou Lan, Çin Halk Bankası'nın kredilerdeki makul büyümeye "güçlü" destek sağlamak için diğer para politikası araçlarının yanı sıra açık piyasa işlemlerini, orta vadeli kredi olanaklarını ve zorunlu karşılıkları kullanabileceğini söyledi. Bu sabah Hang Seng %0,54, Shanghai endeksi %0,31, Nifty 50 %0,60 pozitif seyir izlerken, Kospi endeksi %0,05 ile hafif satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise sınırlı negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD tarafında Aralık ayı NFIB Küçük İşletme İyimserliği endeksi ve Kasım ayı Ticaret Dengesi verileri takip edilecek. Kasım ayı Ticaret Dengesi verisinin 64,8 milyar dolar açık yönünde gerçekleşmesi beklenirken, Ekim ayı verisi 64,3 milyar dolar açık yönünde gerçekleşmişti. Ayrıca, Fed Üyesi Barr'ın konuşması bulunuyor. Euro Bölgesi’nde ise ECB Üyesi Villeroy'un konuşması takibimizde olacak.

Gelecek gündemde neler var?

Çarşamba günü MBA Haftalık Mortgage Başvuruları ve Fed Üyesi Williams'ın konuşması gündemde yerini alacak. Perşembe günü ABD’de Aralık ayına ilişkin TÜFE ve Çekirdek TÜFE, Haftalık İşsizlik Başvuruları, Ortalama Saatlik Reel Kazançlar ve Bütçe Dengesi verileri takip edilecek. Aralık ayına ilişkin TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydederek, yıllık %3,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayına ilişkin olarak ise TÜFE aylık bazda %0,1 artışla, yıllık %3,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’nin ise aylık %0,2 artışla, yıllık %3,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, Kasım ayı verisi aylık %0,3 artışla %4 seviyesinde gerçekleşmişti. Cuma günü ise ABD’de Aralık ayı ÜFE ve Çekirdek ÜFE verisi ve Fed Üyesi Kashkari'nin konuşması takip edilecek. ABD’de ÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydederek, yıllık bazda %1,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayında ise veri aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %0,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı