Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Aşı gelişmelerine karşın, teşvik görüşmelerine ilişkin endişelerle karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları genel olarak karışık seyir izledi. Aşı cephesinde, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) uzmanlar kurulu, Amerikan ilaç şirketi Pfizer Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımını onaylaması piyasalara destek sağladı. Ancak, 5 Aralık haftasına ait haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 853K ile 19 Eylül’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmesine ek olarak, hala tarafların teşvik paketi cephesinde anlaşmaya varamamaları risk algısının zayıflamasına neden oldu. Özellikle dün Temsilciler Meclisi’nin, anlaşmaya varabilmek için daha fazla zaman kazanmak amacıyla 18 Aralık'a kadar kapanmayı önlemek için bir haftalık federal harcama uzatmasını kabul etmesi sonrası Cumhuriyetçilerden gelen mesajlar anlaşmazlığın devam ettiğini gösterdi. NBC News'e göre, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi’nin 908 milyar dolarlık paketle ilgili görüşmelerde büyük ilerleme kaydedildiğini belirtmesi sonrası, Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’in ekibi, Senato Cumhuriyetçilerinin muhtemelen 908 milyar dolarlık paketi desteklemeyeceği konusunda kongre liderlik bürolarına bilgi verdi. Yeni bir teşvik olmadan, milyonlarca Amerikalı yeni yılda işsizlik yardımlarını kaybedebilir. Bu bağlamda, Dow Jones endeksi %0,23 değer kaybı ile 29.999,26 puan seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi %0,13 düşüşle 3.668,10 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,54 artışla 12.405,81 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında Güney Kore hükümeti tarafından açıklanan veriye göre ülkede Aralık ayının ilk 10 gününde ülkede ihracatları yarı-iletken gibi teknolojik materyal satışları öncülüğünde yıllık bazda %26,9 artış kaydetmesinin yarattığı iyimserlikle KOSPI endeksinin %1’i aşan artışlarla pozitif ayrıştığını görüyoruz. Ancak genel olarak ABD’deki teşvik belirsizliği ve Brexit cephesinden de gelen negaif mesajlarla karışık seyir hakim. ABD vadelilerde de hafif satıcılı seyir görülüyor.

Yurt dışında, bugün ABD’de Kasım ayı ÜFE verisi izlenecek. ABD’de ÜFE’nin Kasım’da manşet bazda aylık olarak %0,1 artış göstermesi ve yıllık rakamının Ekim ayındaki %0,5 seviyesinden %0,7 seviyesine yükselmesi; çekirdek bazda da aylık olarak %0,2 artış göstermesi ve yıllık artış rakamının Ekim ayındaki %1,1 seviyesinden %1,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ise ABD’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve PMI verilerine ek olarak Aralık ayı FOMC toplantısı gündemimizde olacak. Euro Bölgesi’nde de PMI ve sanayi üretimi verilerine ek olarak TÜFE verisinin revizyonu takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı