Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Balon endişeleri kaynaklı kar realizasyonlarıyla satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Çin cephesinde öne çıkan balon endişesi temalı söylemler nedeniyle kar realizasyonlarına sahne olarak satıcılı seyir izledi. Dow Jones endeksi, Intel hissesinde %2’yi aşan düşüş nedeniyle, %0,46 gerileyerek 31.391,52 puan seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi de %0,81 değer kaybı ile 3.870,29 puandan günü tamamladı. Nasdaq endeksi de, büyük teknoloji hisselerinde görülen satışlar nedeniyle %1,69 gerileyerek 13.358,79 seviyesinden kapandı.

Tahvil faizleri tarafında, küresel merkez bankalarının enflasyon indikatörlerindeki mevcut görünümün sağlıklı bir ekonomik işleyişin sonucu olduğu yönündeki mesajlarının yarattığı sakinleşme eşliğinde dün %1,4140 seviyesinde dengelendi. Bu paralelde MOVE endeksi de %16 gerilemeyle 57,70 seviyesinde gerçekleşirken; %3,2 artış kaydeden VIX endeksi 24 seviyesini aşarak, fiyatlamalara yönelik balon endişelerinin piyasalarda volatilite unsuru olduğunu gösteriyor. Aşılama tarafında ABD Başkanı Biden, ABD’de Mayıs sonuna kadar her yetişkinin aşılanmasını sağlayacak miktarda aşı tedarik edeceğini ifade etti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Çin Caixin hizmet PMI verisinin ekonomik büyüme bölgesinde kalmasına ek olarak, Avustralya büyüme verisinin beklentileri aşmasının yarattığı iyimserlik etkili oluyor. Çin Caixin hizmet PMI Şubat ayı verisi aylık bazda 0,5 puan düşüşle beklentilere paralel olarak 51,5 seviyesinde gerçekleşti. Avustralya cephesinde ise dördüncü çeyrek büyüme verisi çeyreksel bazda %3,1 büyüme ile beklentileri aştı. Yıllık bazda da %1,9 daralma ile beklentiden daha iyi performans gösterdi. ABD vadeliler cephesinde de, dün yaşanan düşüşler sonrası alıcılı seyrin ön planda olduğunu görüyoruz. Ayrıca bugün açıklanacak olan ADP ve hizmet PMI verilerinin de piyasanın seyrinde etkili olacağını belirtmek gereki

Bugün ABD cephesinde ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi ve ISM hizmet PMI verilerine ek olarak Markit hizmet PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ISM hizmet verisine yönelik piyasa beklentisi verinin aylık bazda değişim göstermeyerek 58,7 seviyesindeki seyrini sürdüreceği yönünde. İstihdam verileri cephesinde Şubat ayında ADP Özel Sektör İstihdamı Değişimi verisinin 200K artış göstermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde Markit hizmet PMI verisinin revizyonu izlenecek. Markit hizmet PMI Şubat ayı verisinin 44,7 olarak teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de tarımdışı istihdam ve fabrika siparişleri verilerine ek olarak, dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonu takip edilecek. Tarımdışı istihdam verisinde 143K seviyesinde artışlar görülmesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazançlar verisinin ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %5,3 artışlar kaydetmesi tahmin ediliyor. İşsizlik oranının da %6,3 seviyesinde karak değişim göstermemesi öngörülüyor. Üretim cephesinde, Aralık ayında %1,1 yükselen fabrika siparişleri verisinin Ocak ayında %2,1 artış kaydettiği tahmin ediliyor. Dayanıklı mal siparişleri Ocak ayı verisinin de manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %3,4 ve %1,4 artışlar olarak teyit edileceği öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde de perakende satışlar ve işsizlik verileri izlenecek. Ocak ayında perakende satışlar verisinin aylık bazda %1,4, yıllık bazda da %1,2 gerilediği tahmin ediliyor. İşsizlik verisinin de %8,3 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı