Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Aşı cephesindeki ilerlemelere karşın devam eden teşvik çıkmazı nedeniyle karışık seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, ABD Gıda ve İlaç İdaresi danışma kurulunun Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının acil kullanım için onaylanmasını tavsiye etmesine karşın, teşvik görüşmeleri çıkmazının devam etmesi nedeniyle karışık seyir izledi. Teşvik paketi cephesinde, politika yapıcılar yılsonundan önce bir yasa tasarısı geçirmek istiyorlar ancak yerel teşvikler ve işsizlik yardımları gibi konularda devam eden anlaşmazlıklar ümitleri gün geçtikçe zayıflatıyor. Öyle ki, son olarak Demokratlar Beyaz Saray’ın 916 milyar dolarlık teklifini herhangi bir ek federal işsizlik sigortası ücretini içermediği için geri çevirdi. Bu bağlamda, S&P 500 endeksi %0,1 değer kaybı ile 3,683.46 puan seviyesinden kapanırken; Nasdaq endeksi %0,2 düşüşle 12,377.87 puan ile günü tamamladı. Dow Jones ise Disney hisselerinde görülen ralli ile %0,2 artışla 30,046.37 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda incelediğimizde Dow Jones ve S&P 500 endeksleri sırasıyla %0,6 ve %1 düşüşlerle son üç hafta içerisinde ilk kez geçen hafta negatif performans gösterdi. Nasdaq endeksi ise %0,7 geriledi. Sektörler cephesinde pandemi krizinden olumsuz etkilenen kruvaziyer ve havacılık sektörü hisseleri satıcılı seyir izledi. Carnival hisselerinde düşüşler %4’ü aşarken, United Airlines %2,6 geriledi. Hyatt Hotels hissesi de %1’in üzerinde değer kaybı yaşadı. Bu arada Tesla hisseleri de Jefferies’in hedef fiyatını aşağı yönlü revize etmesi sonrası %2,7 geriledi. Disney hisseleri ise, şirket tarafından yapılan açıklamada Disney+ hizmetinin mevcut durumda 86,8 milyon seviyesinde bulunan abone sayısının 2024 yılına kadar 260 milyona ulaşmasını beklediklerinin belirtilmesi ile %14’e yakın yükseliş kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında ABD cephesindeki aşı ve teşvik paketi gelişmeleri karşısında, Güney Kore’de vaka sayılarının rekor yüksek seviyelere ulaşması nedeniyle karışık seyir görülüyor. Aşı tarafında FDA acil durum yetkilendirmesinin ardından, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Redfield’ın Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşının 16 yaş ve üzeri kişilere vurulabilmesi için onaylanması sonrası, dozlar ülke çapındaki dağıtım merkezlerine gönderilmeye başlanması iyimserliği canlı tutuyor. Teşvik paketi cephesinde de kongreden geçmesi konusunda herhangi bir garantinin olmamasına karşın, politika yapıcıların bugün 908 milyar dolarlık bir salgın yardım tasarısını açıklayacak olması piyasalar için destekleyici unsur olarak öne çıkıyor. ABD özelindeki gelişmeler ışığında ABD vadelilerde pozitif seyir hakim. Ayrıca, Çarşamba günü sona erecek olan Aralık ayı FOMC toplantısında Fed’in uzun vadeli tahvil alımlarını artırabileceği yönündeki beklentilerin de vadelilerdeki fiyatlamalarda etkili olduğunu düşünüyoruz.

Yurt dışında, bugün Euro bölgesinde Ekim ayı sanayi üretimi izlenecek. Euro bölgesinde sanayi üretiminin Ekim ayında aylık bazda %1,9 artış göstermesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Hafta içerisinde ise ABD’de sanayi üretimi, perakende satışlar ve PMI verilerine ek olarak Aralık ayı FOMC toplantısı gündemimizde olacak. Euro Bölgesi’nde de PMI verilerine ek olarak TÜFE verisinin revizyonu takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı