Dün piyasalarda neler oldu?

Dün küresel piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir görüldü. Asya’da piyasalar genel olarak negatif kapanırken Çin’de %0,5, Japonya ‘da %1’e varan, Hong Kong’ta ise %1’i aşan negatif kapanışlar gördük. Dün Avrupa borsalarının tamamında da yine negatif bir seyir izlendi. Artan jeopolitik risklere ilave olarak Almanya ve İspanya’dan sonra Fransa’da da enflasyonda rekor seviyelerin görülmesi risk iştahını baskılayan unsurlar oldu. Alman DAX %1,3 ve Fransa CAC 40 %1,2 negatif kapandı. ABD endeksleri de dün %1,5 civarı satıcılı kapanış yaptı. Dünkü kapanışla S&P 500 ilk çeyreği %4,9 ve Nasdaq 100 %9 değer kaybıyla kapattı ve 2020’nin ilk çeyreğinden bu yana en kötü çeyrek performansını kaydetmiş oldu. Dow Jones endeksi dün %1,56 değer kaybı ile 100 ve 200 günlük ortalamalarının altında, 34.678 seviyesinde kapandı. Tüm sektörlerde satıcılı kapanış kaydedildi. Dün %1,6 değer kaybeden S&P 500 endeksi 100 günlük ortalamasının altında, 4.530 seviyesinde günü tamamladı. Açığa satış yasağının kaldırıldığı Rus MOEX borsası ise %7,6 pozitif kapanış yaptı.

ABD hazine tahvilleri getiri eğrisinin tamamında negatif seyretti. Özellikle uzun vadede alış ilgisi öne çıkarken, 2 yıllık ABD hazine tahvil getirisi yaklaşık olarak iki baz puan daralarak %2,29, 10 yıllık tahvil getirisi ise 3 baz puan daralarak tekrar %2,32 seviyesine geriledi. Getiri eğrisinin yataylaşması ile geçtiğimiz günlerde 2 yıl – 10 yıl vadeli kıymet getirileri spreadi sıfıra inmişti, dün itibariyle spread 3 baz puana kadar geriledi.

Dün değer kaybeden dolar endeksi, güne 97,86 seviyesinden başladı ve önceki günkü kayıplarını silerek 98,33 seviyesinden günü noktaladı.. DXY bu sabah 98,46 seviyesinde bulunuyor. EURUSD paritesi ise bu sabah 1,1065 seviyesinde.

Petrol fiyatlarında, ABD'de Biden yönetiminin stratejik petrol rezervlerinden günde 1 milyon varil petrolü kullanıma sunacağını duyurmasıyla petrol fiyatlarında görülen aşağı yönlü baskı devam ediyor. Fiyatlarda dün başlayan gerileme bugün de devam ediyor; bu sabah ABD tipi WTI ham petrolün varili 99,7 USD, Brent petrolün varili 104,7 USD seviyesinde.

VIX endeksi ise 20,0 seviyesinin hafif üzerine yükseldi; bu sabah 20,56 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında karışık görünüm izleniyor. Çin’de pozitif, Hong Kong ve Japonya’da negatif seyir var.

ABD vadelilerinde ise pozitif bir görünüm var.

Bugün bir çok ülkede PMI verisi açıklanacak. Ayrıca öğle saatlerinde Euro Bölgesi için Mart ayı öncü tüketici fiyatları gelecek. Euro Bölgesi’nde enflasyonun yıllık %5,9'dan %6,6'ya yükseleceği tahmin ediliyor.

Haftanın ve günün en önemli verisi ABD Mart ayı tarımdışı istihdam verisi olacak. Bir önceki ay tarım dışı istihdamda 678 bin artış sağlanırken, işsizlik oranı %3,8'e kadar gerilemişti. Saatlik kazançlar aylık değişmezken, yıllık %5,1 artış göstermişti. Tarım dışı istihdamda beklenti 490 binlik artış, işsizlik oranında %3,7’ye gerileme ve saatlik kazançlarda aylık %0,4, yıllık %5,5’lik artış şeklinde oluşuyor. Veriler TSİ 15:30’da açıklanacak.

Gelecek gündemde neler var?

Haftaya ABD’de dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri, dış ticaret dengesi, ISM hizmet ve imalat PMI verileri ile FED FOMC’nin 16 Mart toplantısına ilişkin toplantı tutanakları takip edilecek. Salı günü Çin, Hong Kong ve Tayvan piyasaları ise kapalı olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı