“PİYASANIN ROTASI”

Omicron Etkisi…

Küresel piyasalarda yeni varyant omicron riski etkin olurken, petrol fiyatlarında sert aşağı yönlü hareket enflasyon temasında rahatlamaya neden olmuştur. Fed’in Mayıs – Haziran döneminde beklenen faiz artışı, varyant kaynaklı olarak Eylül ayına ötelenirken, para politikasında neler olabileceği belirsizliği sürmektedir. Sağlık anlamında bir risk faktörü olduğundan bun konuya ilişkin kesin konuşmak mantıklı olmayacaktır. Riskten kaçış fiyatlaması etkin olurken, omicron varyantının korkulan boyutta tehlikeli olmadığına ilişkin açıklamalar (DSÖ, varyantın daha hızlı yayıldığına ilişkin net bir kanıt yok) piyasalarda bir miktar rahatlamaya neden olmuştur. ABD 10 yıllık 200 günlük ortalaması üzerinde hareket ederken, bu durum riskten kaçış algısının normalleştiğine işaret etmektedir.

Bu hafta ABD ekonomisinden tarım dışı istihdam verisini takip ediyor olacağız. Ayrıca Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Yellen’in sunumlarında enflasyon ve para politikasına ilişkin verecekleri mesajlar $ endeksi ve ABD tahvil getirileri için önemli olacaktır. Söylemlerinden enflasyon karşı bir miktar daha şahinleşme devreye girebilir.

Türkiye tarafında 3.çeyrek büyüme verisi ve Kasım ayı enflasyon verilerini takip edeceğiz. GCM Yatırım Araştırma olarak 3.çeyrek büyüme için %8,6 yılsonu %9 beklentimiz bulunmaktadır. Tüketici enflasyonu tarafında ise aylık %3 – yıllık %20,71 beklentimiz bulunmaktadır.

TCMB’nin yeni para politikasında Aralık toplantısında 200 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz. 

Fiyatlama reaksiyonları;

S&P500 endeksi 4653 seviyesinde fiyatlanmaktadır. 
Dolar (klasik $ endeksi) 96.27 seviyesinde hareket etmektedir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,5363 seviyesinde bulunmaktadır.
EURUSD paritesi 1.1277 seviyesinde bulunmaktadır.
Altın $1793 ile $1800 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
Gümüş $23.38 fiyatıyla $24 psikolojik seviyesi altında hareket etmektedir. 
Altın / gümüş rasyosu 76.70 seviyesinde bulunmaktadır.
USDTRY paritesi 12.41 seviyesiyle 12.35 seviyesi üzerinde hareket etmektedir.
Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı