Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel likidite desteği beklentileri ile güçlenme eğilimi

 

Dün piyasalarda neler oldu?

 

ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde Avrupa piyasaları tarafında genel olarak karışık seyir hakimdi. Beklentiden güçlü gelen Çin 4Ç20 büyüme verisi ve Avrupa özelinde ise zayıflayan euronun desteğine karşın, mutasyon gelişmelerinin insani ve ekonomik boyuttaki potansiyel yansımalarına ilişkin endişeler fiyatlamalar üzerinde baskı yarattı. Bu bağlamda Avrupa cephesinde yeniden çift dipli resesyon korkularının öne çıktığını söyleyebiliriz. Ayrıca, Trump yönetiminin son hamlesi ile pekişen ABD-Çin gerginliği de piyasalarda iyimserliği sınırlandıran bir diğer unsur olarak nitelendirilebilir. Ancak kapanışa doğru alımların kısmen artmasıyla endekslerin günü pozitif eğilimli seyirle tamamladığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda FTSE 100 endeksi %0,22 düşüş kaydederken, DAX endeksi %0,4 yükseldi. CAC 40 endeksi ise yatay pozitif seyir izledi.

 

Bugün ne bekliyoruz?

 

Bu sabah küresel piyasalar Hazine sekreteri adayı Yellen’ın salgının ekonomik bilançosunu hafifletmek için geniş çaplı mali teşvikleri savunacağı bakanlık onayı sunumu öncesinde alıcılı seyir izliyor. FT tarafından derlenen habere göre, Yellen sunumda, geçtiğimiz günlerde seçilmiş başkan Biden’in 1,9 trilyon dolarlık yardım paketine güçlü desteğini dile getirerek “tarihi düşük faiz oranlarıyla yapılabilecek en akıllıca şeyin büyük bir paket sunmak olduğunu” vurgulayacak. GOÜ piyasaları özelinde ise Hang Seng endeksinin %3’ü aşan yükselişlerle fiyatlamalara öncülük ettiğini görüyoruz. Hang Seng endeksi Çin’li yatırıcıların güçlü alımları ile son 20 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. ABD vadeliler cephesinde de pozitif seyir hakim.

 

Bugün ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise ZEW ekonomik hissiyatı verileri takip edilecek. ZEW ekonomik hissiyatı Aralık ayı verisi aylık bazda 21,6 puan artışla 54,4 seviyesinde gerçekleşmişti.

 

Gelecek gündemde neler var?

 

Yeni haftada ABD’de inşaat izinleri, konut, PMI ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni ve PMI verilerine ek olarak TÜFE verisinin revizyonu ve AMB’nin faiz kararı toplantısı izlenecek.

 

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı