Güney Kore ve Japonya'daki yetkililer, Kuzey Kore'nin Pyongyang'ın elçisinin Birleşmiş Milletler'e ülkenin kendisine yönelik "düşmanca" politikalar nedeniyle silahları test etme "haklı bir hakkı" olduğunu söylemesinden kısa bir süre önce denize şüpheli bir balistik füze ateşlediğini söyledi.

Acil bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında, Güney Kore hükümeti, "Kore Yarımadası'ndaki siyasi istikrarın bu kadar kritik olduğu bir zamanda kısa menzilli füze fırlatma" dediği şeyden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Güney Kore ordusu daha önce, Kuzey Kore'nin dağlık kuzey Jagang eyaletinden yerel saatle 06:40'ta (21:40 GMT) ateşlenen bir merminin Kuzey'in doğu denizine doğru uçtuğunu söyledi.

Fırlatmanın detayları Güney Koreli ve ABD'li yetkililer tarafından analiz ediliyordu. Ancak Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Kuzey Kore'nin "balistik füze olabilecek bir şey" ateşlediğini ve hükümetinin teyakkuz ve gözetimini artırdığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı fırlatmayı kınadı ve Pyongyang'ı diyaloga girmeye çağırdı.

Açıklamada, "Bu fırlatma birden fazla BM Güvenlik Konseyi Kararını ihlal ediyor ve DPRK'nın komşuları ve uluslararası toplum için bir tehdit oluşturuyor" dedi. "Kuzey Kore'ye diplomatik bir yaklaşıma bağlıyız ve onları diyaloga girmeye çağırıyoruz" dedi.

Lansman, Kuzey Kore'nin BM elçisi Kim Song'un örgütün New York'taki yıllık toplantısında bir konuşma yapmasından bir saatten az bir süre önce geldi.

Kim, BM'ye Pyongyang'ın silah geliştirmek için "meşru bir meşru müdafaa hakkı" olduğunu söyledi.

ABD'nin Güney'de yaklaşık 30 bin askeri bulunduğunu ve bunu sona erdirmek için resmi bir anlaşma olmadığını kaydederek, "Kendimizi savunmak ve ülkenin güvenlik ve barışını güvenilir bir şekilde korumak için ulusal savunmamızı inşa ediyoruz" dedi.

(Çeviri Haber-Dış Basın)