Kuzey Kore, ABD'nin Avustralya'ya nükleer denizaltı sağlama kararını eleştirdi, anlaşmayı "son derece istenmeyen ve tehlikeli" olarak nitelendirdi ve Kuzey'in güvenliğini baltalaması durumunda belirtilmemiş karşı önlemler konusunda uyarıda bulundu.

Resmi medya Pazartesi günü, kimliği belirsiz üst düzey bir Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı yetkilisine atfedilen ve ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki anlaşmayı "Asya-Pasifik bölgesindeki stratejik dengeyi bozacak son derece istenmeyen ve tehlikeli eylemler" olarak nitelendiren yorumlar yayınladı. Hareketin "silahlanma yarışlarının zincirleme reaksiyonunu" tetikleme riski taşıdığını söyledi.
Kuzey Dışişleri Bakanlığı'nın Dışişleri bölümü başkanı resmi Kore Merkez Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Kuzey'in "ülkenin güvenliği üzerinde hafif bir olumsuz etkisi olsa bile ilgili önlemleri alacağını" söyledi.

ABD, Avustralya ve İngiltere geçen hafta Hint-Pasifik için üçlü güvenlik ortaklıklarını duyurdular ve Avustralya'yı en az sekiz nükleer enerjili ancak "geleneksel olarak silahlı" denizaltıyla donatmak için teknolojiyi paylaşacaklarını söylediler.


Anlaşma, Avustralya ile uzun süredir 12 konvansiyonel denizaltı tedarik etmek için bir sözleşmesi olan Fransa'da öfkeli bir tepkiye yol açtı ve Paris'i Canberra ve Washington DC'deki büyükelçilerini geri çağırmaya sevk etti.

(Çeviri Haber-Dış Basın)