Merkez Bankası’nda olan son değişiklikten sonra, politika değişimi endişelerine bağlı olarak lirada olabilecek dalgalanma hareketlerinde, Londra’da yurtdışı para piyasalarında oluşan TRY swap faizleri de yeniden gündeme gelmiştir. Nitekim, bugün TRY O/N faiz hareketlerinde %9000’li seviyelerin görüldüğünü, %1000’lerin üzerinde seyrettiğini görmekteyiz.

 

 

 

Londra TRY O/N swap faizi… Kaynak: Bloomberg…

 

İlk görselde TRY O/N faizinin gün içi seyrini, ikinci görselde de son 1 yıllık seyrini görüyorsunuz. Bunun nedeni olarak; Türk bankaları Londra piyasasındaki TRY likiditesini kesiyorlar, azalan TRY likiditesiyle de TRY’ye karşı pozisyonlanmak pahalı bir hale geliyor. TRY’ye karşı kısa pozisyonlanma hem pahalı hale getirilerek, hem de TRY’nin piyasada az bulunması sağlanarak yurtdışı kaynaklı spekülatif pozisyonlanmaların etkisi kırılmak isteniyor olabilir. Londra’da swap oranları ve likidite kompozisyonu sıkıştırılmasıyla da TRY dalgalanması azaltılması amaçlanacaktır. Benzer durumların 2018 ve 2019 kur hareketlerinde de yurtdışı kurumların pozisyonlanmalarına karşı görmüştük. Kısa vadeli bir tedbir.

 

Türk bankalarının yabancı bankalarla yapabilecekleri swap işlemleri limiti, TRY satım yönünde vadeye göre %1, %2 ve %10 seviyelerine kadar düşürülmüştü. Kasım 2020 normalleşmesinden sonra ise, yurtdışı swap limitleri kademeli olarak artırılmıştı.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı