Lübnan'da artan akaryakıt fiyatları ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sonucunda buğday kıtlığı korkusuyla, her ay getirdiği para artık yeterli değil.

Lübnan'ın buğday ve yemeklik yağ ithalatının yüzde 90'a kadarı Ukrayna ve Rusya'dan ve tahıl ithalatının büyük bir kısmı. Ukrayna'daki çatışmalar ülkenin güney limanlarını sardı, Rusya'dan yapılan sevkiyatları durdurdu ve Moskova'ya karşı uygulanan mali yaptırımlar sonucunda ithalatı aksattı.
Bu etki, Lübnan'ın artık yalnızca bir aylık buğday rezervi kaldığı anlamına geliyor ve bu da ülkede halihazırda var olan gıda güvenliği krizini derinleştiriyor.

Ek olarak, küresel petrol fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle, Lübnan'daki resmi akaryakıt fiyatları, Rusya'nın iki haftadan kısa bir süre önce Ukrayna'yı işgalinden bu yana şaşırtıcı bir şekilde yüzde 33 arttı.

Devam eden bu gelişmeler, ülke nüfusunun dörtte üçünden fazlasını yoksulluğa sürükleyen ve Lübnan sterlini Ağustos 2019'dan bu yana ABD doları karşısında değerinin yaklaşık yüzde 90'ını kaybeden Lübnan'ın ekonomik krizini daha da kötüleştirdi. Dünyada gıda fiyatları arttı. %1000 oranında.

Ukrayna'daki savaşın etkisinin kökleri önceden var olan duruma dayanıyor ve bu nedenle ülkeyi daha fazla huzursuzluk getirmekle tehdit ediyor. Hükümet şimdi, Lübnan'daki kamusal yaşamın neredeyse felç olduğu, benzin istasyonlarında ve marketlerde uzun kuyruklar ve tayların nakit sıkıntısı çeken ülkeyi sert bir şekilde vurduğu geçen yaz tekrar etmekten kaçınmaya çalışıyor.

Dış Basın