Aşırı sağcı gruplar, küçük takiplerine rağmen giderek daha tehlikeli görülüyor ve yetkililerin radarındalar. Çok sayıda tutuklama yapıldı ve çok sayıda grup yasaklandı. Fransız kimliğine karşı zorluklar genellikle ideolojilerinin merkezinde yer almaktadır.

Çarşamba günkü Kabine toplantısında Macron, bir gün önceki olayın "şiddet yanlısı bir bireyin halkla doğrudan temasını durdurmayan münferit bir eylem" olduğunu vurguladı.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, "Ülkede hiçbir şiddet banal olarak kabul edilemez." dedi.

Saldırının meydana geldiği Tain-l'Hermitage kasabası, başkanın koronavirüs tarafından dikten çıkarılan ve ayağa kalkmaya çalışan "ülkenin nabzını hissetmek" için tasarlanmış bir turdaki en son durağıydı.

Damien Tarel, 28 yaşında, başkana tokat atan adam, ve sadece Arthur C. olarak tanımlanan ikinci bir adam, yine 28, çabucak tutuklandı. Yerel savcı, polis kayıtlarının da olmadığını söyledi.

Savcılıktan yapılan açıklamada, Tarel'in müfettişlere düşünmeden vurduğunu söylediği belirtildi. Başbakan Perşembe günü kamu otoritesine yatırılan bir kişiye şiddet suçlamasıyla mahkemeye çıkacak.

Tarel'in gerekçeleri belirsizliğini korurken, ortaçağ çığlığı "Montjoie! Aziz Denis!" diyerek Macron'un yanağına tokat attı ve bu da saldırganın küçük kraliyetçi sınır hareketine olan potansiyel ilgisine işaret etti. Sosyal medya paylaşımları, kraliyetçi TV kanallarını ve aşırı sağcı figürleri takip ettiğini gösterdi.

Savcılık, Arthur C'nin evinde polisin silah, savaş sanatıyla ilgili eski kitaplar, Adolf Hitler'in "Mein Kampf" manifestosunun bir kopyası ve biri Komünistleri, diğeri rus devrimini simgeleyen iki bayrak bulduğunu belirtti. Zanlı, yasadışı silah bulundurmaktan gelecek yıl mahkemeye çağrılacak.

Savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre Tarel, müfettişlere sosyal ve ekonomik adalet için Sarı Yelekliler hareketine yakın olduğunu, aynı zamanda bir parti veya gruba üye olmadan doğru veya aşırı sağ siyasi mahkumiyetlere sahip olduğunu söyledi.

Savcılık, şüphelinin Macron'a tokat atması için "Tanıkların ve (Tarel'in) arkadaşının ifadeleri neyin motive edildiğine açıklık katmıyor" dedi.

2018'de, Ortaçağ'a tarihlenen kraliyetçi silahlanma çağrısı, aşırı sol milletvekili Eric Coquerel'e kremalı turta atan biri tarafından haykırıldı. Aşırı sağcı monarşist grup Action Francaise sorumluluk aldı. Eylem Francaise Salı günkü tokat olayında bir rol üstlenmedi, ancak saatler sonra "Vive la tarte a Tain", "tokat" (tarte), Fransız elma çölü, tarte tatin ve olayın meydana geldiği Tain-l'Hermitage'ın argosunu birleştiren kelimeler üzerine bir oyun.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, saldırıyı kısa sürede kınamak için siyasi şefler arasındaydı. 2022 başkanlık seçimlerinde aday olan Le Pen, Ulusal Ralli partisini, adını değiştirdiği babasının Ulusal Cephe partisinin etrafında yer alan aşırılık yanlısı unsurlardan kurtarmak için yıllarını harcadı.

Fransa'nın çoğu için belirsiz olan aşırı sağ hareketler, müfettişlerin radarında bir önceliktir.

Üyeleri Fransa'nın dört bir yanına dağılmış bir mini grup tarafından 2018 yılında Macron'a karşı ortaya çıkarılan iddia edilen bir komployla ilgili soruşturma hala devam ediyor. Les Barjols olarak bilinen grubun dağıtılması emredildi.

İnternet üzerinden bir soruşturma kuruluşu olan Mediapart geçen ay, müfettişlerin aşırı sağcı teröristlerin nihai geri dönüşü konusunda teyakkuzda olduklarını bildirdi. Raporda, savcılıktan gelen ve bazı grupların silah edinme profesyonelliği ve kabiliyetini ayrıntılı olarak açıklayan gizli bir rapora işaret edildi. Örgüt, 2016-2019 yılları arasında 17 ölümün aşırı sağa atfedilebileceğini belirtti ve müfettişlerin yaklaşık 1000 militan ve aşırı sağın 2 bin takipçisini saydığını aktardı.

Mart ayında Fransa, ideolojisini "bireylere nefret, şiddet veya ayrımcılığı teşvik ettiği gerekçesiyle Nesil Kimliği'ne yasak ... kökenlere, ırka veya dine dayalıdır." Örgüt, Fransız ve Avrupa uygarlığını koruma misyonu olduğunu iddia ettiği göçmen karşıtı mesajını ortaya çıkarmak için muhteşem eylemleriyle tanınıyordu.

Tarel'in sosyal medya profili, BFMTV'de bir arkadaşı tarafından doğrulanan ortaçağ savaş ve dövüş sanatlarına ilgi gösterdi. Sadece Loiç olarak tanımlanan arkadaş, tokattan "afalladığını" söyledi. Ekim 2018'de Tarel, Arthur C. ile birlikte 4.000'in altında bir nüfusa sahip Saint-Vallier'de doğdukları ve yaşadıkları kasabadaki ortaçağ dövüş sanatları derneği için bir sosyal medya platformunda fon çağrısı yaptı.

Salı günkü saldırıdan dört saat önce, Le Quotidien adlı bir tv haber programı Tarel, Arthur C. ve Macron'u görmek için bekleyen başka bir adamın kısa bir klibini yayınladı. Ne Tarel ne de Arthur C. konuşmadı, ancak üçüncü kişi şöyle dedi: "Söylenmesi gereken şeyler var, ama ne yazık ki söylenemez."

Bakan, meseleler arasında "Fransa'nın düşüşü" olduğunu söyledi.