Bu sabah itibarı ile yurtdışı endeksler ve GOÜ para birimleri Mart ayına pozitif bir başlangıç yapmış görünüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise 1.40 seviyesine gerilemiş durumda. BIST 100 ana endeksi Şubat ayını neredeyse başladığı seviyede bitirirken, 50 günlük ortalamasının altına sarkmış durumda. Ana endeksten olumsuz ayrışan XBANK endeksi ise Ocak sonundaki değerinin yaklaşık %5 altında, 200 günlük ortalama trend çizgisinin aşağısında olumsuz bir teknik görünüm çiziyor. Son bir haftadır benzerlerinden olumsuz ayrışarak Şubat ayındaki kazançlarını geri veren TL ise ise Ocak sonuna göre %1 değer kaybetmiş durumda.

TL bu sabah açılışta diğer GOÜ para birimlerini takiben primli işlem görürken, BIST’de de benzer yukarı yönlü bir açılış görebiliriz. Hisse geri alım programı açıklayan T.Şişe Cam ve Tunus’ta yeniden yapılandırmaya giden TAV Havalimanları hisselerinin endeksten olumlu ayrışması beklenebilir. Bugün 2020 yıl sonu finansallarını açıklayacak şirketler arasında Migros bulunuyor. Yurtiçinde Şubat ayı enflasyon verileri ve PMI verileri, ABD’de FED üyeleri ve Başkan’ın konuşmaları ve istihdam verileri haftanın önemli haber akışları olacak.

Haberler & Makro Ekonomi

Doğalgaz tarifelerinde sınırlı zam
BOTAŞ konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatını Ocak ayında %1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1289 TL, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1444 TL olarak belirledi. Elektrik üreticilerine yapılan tarife değişikliğinin sınırlı olması nedeniyle spot elektrik fiyatları üzerinde dolayısıyla elektrik üretim şirketleri üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Diğer taraftan üretim maliyetlerinin %20-25’i doğalgaz maliyetlerinden oluşan çimento şirketleri için hafif negatif olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı