Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Kahire Büyükelçisi Amira Oron ile bir toplantı yaptı. Mısırlı yetkililer, ülkenin İsrailli yetkililerin Doğu Kudüs'teki El Aksa camisine baskın düzenlenmesinden dolayı kınadığını bildirdi.

Bakanın yardımcısı Nazih El-Naggary ve Dışişleri Bakanlığı İsrail Dairesi Başkanı Hossam Ali, İsrail Büyükelçisiyle bir toplantı düzenleyerek İslami kutsal mekanlara saygı göstermelerinin, Filistinli sivilleri korumanın ve dinlerini yaşama haklarını korunması gerektiği vurgulandı.

Mısırlı yetkililer toplantıda, Cuma günü yayınlanan Mısır bildirisinde belirtilen tüm hususları yineleyerek İsrail'in Doğu Kudüs'teki saldırılarını kınadı.

Bu açıklamada Mısır Dışişleri Bakanlığı, Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin inşası ve genişletilmesinin yanı sıra topraklara el konulması ve Filistinlilerin yerlerinden edilmesi gibi Filistin halkının yasal ve sarsılmaz haklarını baltalamaya çalışan her türlü yasadışı faaliyeti reddetti.

Bakanlık, İsrail'in Filistinli aileleri Şeyh Cerrah semtindeki evlerinden çıkarma çabalarını kınayarak, bunun "uluslararası meşruiyet kararlarının ve uluslararası insani hukukun ihlali ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi politikasının devamını temsil ettiğini" söyledi.

Oron'un ayrıca İsrailli yetkililere ibadet edenlere koruma sağlamaları ve güvenli ve özgürce dua etmelerine izin vermeleri ve Kudüs'teki güvenlik durumundan İsrailli yetkilileri sorumlu tutmaları için bir mesaj iletmesi gerekiyordu.

Mısır, İsrail makamlarının Cuma günü El Aksa Camii'ne baskın düzenleyerek burada ibadet eden Filistinlilere saldırmasını kınamış, Doğu Kudüs'te İsrail polisiyle çıkan çatışmalarda 200'den fazla Filistinli yaralanmıştı.

İsrail'in Filistinli aileleri Yahudi yerleşimcilerin iddia ettiği topraklardan çıkarma planları üzerine 1967'deki bir savaşta İsrail tarafından ele geçirilen ve işgal edilen Doğu Kudüs'te gerginlik ve şiddet tırmandı.

İsrail polisi, cuma günü akşam namazının ardından, yaralanmaların çoğunun yaşandığı Kudüs'teki El Aksa Camii'nde Filistinlilere lastik kaplamalı mermi ve şok bombası attı.

Binlerce Filistinli ibadetçi camide dua etmek için toplandı ve birçoğu bundan sonra Doğu Kudüs'ün Şeyh Jarrah semtindeki Filistinli ailelerin potansiyel tahliyesini protesto etmek için kaldı.

Arap Devletleri Birliği, İsrail güçlerinin Filistinlilere karşı işlediği son suçları ve saldırganlıkları araştırmak üzere Salı günü Arap dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü bir toplantı yapacağını duyurdu.