jans Cuma günü yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün Moderna'nın COVID-19 aşısını acil kullanım için listelediğini ve bu statünün ülkelerin kendi atış onayını hızlandırma amaçlı beşinci yumruk olduğunu söyledi.

DSÖ'den yapılan açıklamada, "Amaç, acil durumu ele almak için ilaçları, aşıları ve teşhisleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kullanılabilir hale getirmektir." denildi.

SÖ Genel Müdür Yardımcısı Mariangela Simao Cuma günü yaptığı açıklamada, küresel COVAX aşı paylaşım programının ana aşı kaynağı olan Hindistan da dahil olmak üzere diğer çekimler için tedarik sorunları nedeniyle daha fazla aşının mevcut olmasının önemli olduğunu söyledi.

Hindistan, ülkedeki sağlık sistemini bunaltan evde enfeksiyon krizi nedeniyle ihracatı kısıtladı.

Moderna bu hafta, üretim ağının kapasitesini 2022'de üç milyar doza kadar artırması için bir genişleme planı açıkladı.

DSÖ'nün Bağışıklama Uzmanları Stratejik Danışma Grubu (SAGE) Ocak ayında Moderna'nın aşısını 18 yaş ve üzeri tüm yaş grupları için önermişti.

Pfizer ve Alman ortağı BionTech'in Moderna'nınki gibi bir mRNA aşısı olan atışı, 2020'nin son saatlerinde DSÖ acil kullanım listesi alan ilk aşı oldu.

O zamandan beri DSÖ, AstraZeneca-SK Bio, Hindistan Serum Enstitüsü ve Johnson & Johnson aşılarının aşılarını listeye ekledi.

BM sağlık dairesi, Çinli üreticiler Sinopharm ve Sinovac tarafından geliştirilen COVID-19 aşılarını genişletilmiş bir gözden geçirme sonrasında ve kararların önümüzdeki hafta sonuna kadar verilmesini düşünüyor.