Üst düzey bir Somali polis şefi, El-Şebab isyancılarının beş kişiyi öldüren ve Mogadişu'yu harap eden güçlü bir bomba yüklü araçla düzenlediği suikast girişiminden sağ kurtuldu.

Somali polis sözcüsü Sadiq Dudishe Cumartesi günü AFP'ye verdiği demeçte, bombacının patlayıcı yüklü bir araç kullandığını ve başkentte yoğun bir kavşakta bölgesel polis komiseri Farhan Mohamud'un konvoyuna çarptığını söyledi.
Saldırının sorumluluğunu, Somali'nin uluslararası kabul görmüş hükümetini devirmek için savaşan El Kaide bağlantılı silahlı bir grup olan Eş-Şebab üstlendi.

Patlama işlek yolun yakınındaki duvarları deldi, çatı panellerini paramparça etti ve alanı kömürleşmiş arabaların mermileriyle doldurdu.

Dudishe, beş kişinin öldüğünü ve dokuz kişinin yaralandığını, ancak Mogadişu'nun da içinde bulunduğu Benadir bölgesindeki kuvvetten sorumlu polis komutanının yara almadan kurtulduğunu söyledi.

Teröristlerin amacı, hedef alınan polis komutanı, yanındaki diğer görevliler ve çevredeki diğer sivillerden kurtulmaktı” dedi.


Daha önce Şebab karşıtı operasyonlar yürüten özel bir polis birimine liderlik eden Mohamud, Nisan ayında generalliğe terfi etti ve Benadir'de genel polis komutanlığına aday gösterildi.
ucuz kurtulmak
Patlamanın polis şefinin "birkaç" korumasını öldürdüğünü ve yaraladığını ve çok sayıda aracı tahrip ettiğini söyleyen Eş-Şebab sorumluluğu üstlendi.

Olay yerine birkaç metre uzaklıkta bulunan Mire Adan, patlamanın "hem polis hem de sivillerde büyük yıkıma ve kayıplara neden olduğunu" söyledi.

Bir diğer görgü tanığı Osman Adan ise, "Patlama yangına neden olduğu için tüm alan dumanla kaplandı ve çoğu sivil çok sayıda ceset gördüm" dedi.

Sürücü Muktar Ganey, trafikte gözaltına alınırken Cumartesi günkü patlamayı kıl payı kaçırdığını söyledi.

Ganey, “Patlama meydana geldiğinde bazı müşterileri yoğun bir kavşağın yakınındaki bir dükkana taşıyordum. Trafik sıkışıklığı oluşmadan birkaç dakika önce geç kaldığım için çok şanslıydım. Aksi takdirde şimdiye ölmüş ya da yaralanmış olurdum,” dedi.


Mogadişu'nun bazı bölgelerini kontrol eden Eş-Şebab, 2011 yılında Afrika Birliği birliklerinin desteklediği Somali birlikleri tarafından kıyı başkentinden itildi.


Grup hala güney ve orta Somali'deki kırsal alanları kontrol ediyor ve Mogadişu'da sık sık saldırılar düzenliyor.

 

(Dış Basın)