Geçtiğimiz hafta piyasalar dalgalı bir haftayı geride bırakırken altın da benzer şekilde satıcılı bir haftayı geride bıraktı. 1845 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, FED’in sıkılaştırma yönünde adım atacağı beklentisiyle birlikte haftaya sert satıcılı başladı. Altın asıl fiyatlamasını ise ABD Başkanı Joe Biden’ın FED Başkanı olarak Jerome Powell’i aday göstermesiyle yaşadı. Powell’in adaylığını duyurmasıyla birlikte piyasalar bu kararı satışla karşılarken, altın da payına düşen fiyatlamaya aldı. Başkanın adaylığı 2022’deki faiz artırım hamlesini hızlandıracağı düşüncesi altını da satış baskısına aldı. Bu süreçte 1778 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen sarı maden, son iki haftanın tüm kazançlarını geri vermiş oldu. Haftanın son gününde ise virüsün yeni mutasyonunu ortaya çıkmasının verdiği kaygıyla birlikte, altın güvenli liman olarak öne çıkmaya çalıştı ve kendini 1800 dolar/onsun üzerine attı. Ancak seans kapanışına kadar burada kalmayı başaramadı ve seansı 1793 dolar/onstan tamamladı ve önceki haftaya kıyasla yüzde 2,9 değer kaybetmiş oldu.

Gümüş ise altınla benzer fiyatlamayı yaşarken, kayıplarına kıyasla bir adım öne çıktı. 24,63 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan beyaz maden, 1 dolarlık kayıp yaşarken haftanın sonunda yüzde 4,2 kaybı hanesine yazmış oldu. 23 dolar/ons psikolojik desteğinin üzerinde olması gümüş adına şimdilik pozitif olası bir kırılmada 22,20 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilme görebiliriz.

 

Platin geçtiğimiz hafta yeniden 1000 dolar/onsun altına dönerken, varyant kaygısından ötürü iki haftanın en düşük seviyesine kadar geri çekildi. 1033 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin 950 dolar/onstan seansı tamamladı ve yüzde 8 kaybı hanesine yazmış oldu.

 

Paladyum ise geçtiğimiz hafta yüzde 15 gibi biri kaybı yaşarken, haftanın en çok değer kaybeden kıymetli maden oldu. Yeni varyantın endüstriyi yavaşlatacağı kaygısıyla birlikte paladyumun fiyatlaması sert olurken, geçtiğimiz senenin mart ayındaki seviyesine kadar geri çekilme yaşadı. 1743 dolar/onstan seansı tamamlayan paladyum önceki haftaya kıyasla yüzde 15,4 değer kaybetmiş oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta varyant kaygısının da etkisiyle satıcıların iştahlı olduğu görüldü. İşlemler dünya fiyatlarının altında -1 dolar/onsla gerçekleşmeye devam etti. Hacim olarak da düşük sayılacak bir hafta geride kalırken, toplamda 5.516 kg altın, 20.868 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı