NASA'nın Ay'a yaptığı Artemis 1 görevini patlatmak için yapılan roket, Perşembe günü Mississippi'deki Stennis Uzay Merkezi'nde son bir sıcak ateş testini tamamladı. Daha sonra NASA kontrol odasından gelen alkışlar, ajansın yakında takvime bir fırlatma tarihi koyabileceğinin bir işaretiydi.

Dört motor, NASA'nın Büyük Yeni Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin sıcak ateşi sırasında yanaşırken toplam sekiz dakika boyunca ateşlendi - 100 mil boyunca - Yeşil Koşuolarak bilinen kapsamlı bir test serisinin son aşaması . NASA'nın bilim adamları ve mühendislerinin bakması gereken çok fazla veri var, ancak her şey başarılı bir şekilde çalışıyor gibi görünüyordu.

Perşembe günkü test, program kasıtlı olarak muhafazakar parametrelere çarptığında erken durdurulan bir öncekindenyaklaşık iki ay sonra geldi. NASA motorların beklendiği gibi ateş ettiğinisöyledi.

Hırslı Artemis programı, insanları Ay'a koymayı ve astronotların sonunda Mars'a seyahat etmelerine yardımcı olacak kadar altyapı oluşturmayı amaçlıyor. Artemis 1 görevinin ilk adımı, SLS kullanarak Orion uzay aracının vidasız fırlatılması olacak. Roket çekirdeği aşamasından bağlantısını kestikten sonra Orion, Dünya'ya dönmeden önce bir ay boyunca Ay'ın yörüngesinde dönecek.

Her şey yolunda giderse, bir sonraki adım Orion'daki astronotların ay'a ve geri dönüşe aynı yolculuğu yaptığını görecek.

SpaceNews'in Çarşamba günkü haberine göre, Artemis 1'in piyasaya sürülmesi için verilen en son pencere Kasım 2021'di ve Green Run'ın başarısıyla NASA yakında daha kesin bir fırlatma penceresi planlayabilir.

Yeşil Koşu 2020'de başladı, ancak COVID-19 salgını gecikmelere neden oldu. 2019'da kapsamlı test programı açıklandığında, NASA yöneticisi Jim Bridenstine tüm testlerin ana nedeninin astronot güvenliği olduğunu söyledi.

 Perşembe günkü sıcak ateş 2 milyon poundluk bir itiş gücü yarattı ve bu da 60 metreden uzun çekirdek aşamasını aya göndermeye yetti. Çekirdek aşama, 733.000 galon sıvı hidrojen ve sıvı oksijen iticiyi içeren yaklaşık 2,3 milyon pound ağırlığındadır.