NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 14 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak zirve ve sonrasında ABD ve Rusya liderleri arasında yapılacak toplantının ana başlıklarından birinin silah kontrolü olacağını belirtti.
Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında yaptığı görüşmenin ardından Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.
Stoltenberg,"ABD Başkanı Biden'ı birkaç hafta içinde Brüksel'de ağırlamayı dört gözle bekliyorum."
Stoltenberg, "Bir araya geldiğimizde, eminim ki NATO'nun Rusya ile olan ilişkisinden, NATO'nun daha iddialı ve agresif komşuluk eylemlerinden sorumlu bir Rusya'ya nasıl uyum sağlayabileceğine, 2030 gündemimize kadar pek çok konuyu tartışacağız."
Stoltenberg, 14 Haziran'da yapılacak NATO Zirvesi'nde tartışılacak en önemli konulardan birinin silah kontrolü olacağını söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasındaki silah kontrol anlaşmasının kapsamının genişletilmesine yönelik anlaşmadan memnun olduğunu belirten Stoltenberg, anlaşma kapsamına daha fazla silah sisteminin dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Biden'ın Putin ile bu konuyu görüşmek üzere zirvenin ardından Moskova'ya gideceğini belirten Stoltenberg, ziyaretin NATO'nun Rusya ile diyalog stratejisi kapsamında olduğuna dikkat çekti.
Rusya'nın son dönemde Ukrayna konusunda yaşadığı deneyim nedeniyle NATO'nun temkinli davranmasının önemli olduğunu belirten Stoltenberg, zirveden bu yönde net bir birlik mesajı çıkacağına inandığını söyledi.
Ukrayna'nın yanı sıra Gürcistan'ın da egemenlik ve toprak bütünlüğünü destekleyeceklerinin altını çizen Stoltenberg, bunun Rusya'nın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi nedeniyle önemli olduğunu kaydetti.