Yyir Lapid ve t'in koalisyon hükümeti kurmasından bu yana ilk tepkisini veren İsrail'in görev süresi sona eren başbakanı Binyamin Netanyahu, sağ partileri buna karşı çıkmaya çağırıyor.
Özellikle Netanyahu, Çarşamba gecesi ilan edilen yeni "tehlikeli ve sol koalisyona" karşı çıkmak için "sağ oylarla seçilen" tüm Knesset üyelerine çağrıda bulundu.
Netanyahu'nun muhalifinin İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e toplam 120 milletvekilinden 61 milletvekilinin gerekli çoğunluğunu topladığını ve "değişim" hükümeti konusunda anlaşmaya vardığını bildirmek için gece yarısına kadar zamanları vardı. Aslında, istişareler birkaç gün sürdü ve Lapid Rivlin'e bir hükümet kurulduğunu - sürenin dolmasından hemen önce - duyurabildi.
Lapid ve Bennett dönüşümlü başbakan olarak hareket etmeyi kabul ettiler ve Ksnet'in 120 sandalyesi arasından 61 sandalyenin salt çoğunluğunu kazanmaları gerekiyor.
İki lider Çarşamba gecesi Arap Listesi partisi lideri Mansour Abbas ile, nihai anlaşmazlıkları çözmek amacıyla ülkenin cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'den aldığı keşif görevi için verilen sürenin dolmasına saatler kala bir araya geldi.
En son 1992'de Yitzak Rambin'in "barış hükümeti" sırasında bir Arap partisi İsrail hükümetini desteklemiş ancak bu hükümete katılmamıştı. Bu kez, Mansour Abbas yönetimindeki Arap Raam partisi, hükümete aktif olarak katılıp katılmayacağını belirtmeden anlaşmayı imzaladı.
Netanyahu, 12 yıl iktidarda kaldıktan sonra görevden alınmasına yol açabilecek duyurudan bu yana kamuoyuna yaptığı ilk yorumlarda, "sol görüşlü" Lapid-Benet hükümetini "tehlikeli" olarak nitelendirdi.
İsrail basınının, Netanyahu'nun partisine mensup Kneset başkanı Yariv Levine'in Netanyahu karşıtı koalisyondan çekilmek amacıyla oylamayı geciktirmeye çalışabileceğine dair haberlerinin yer alması gerekir.