"Kudüs'te inşa etmeme baskısını kesinlikle reddediyoruz. Üzülerek belirtim, bu baskı son zamanlarda artmaktadır." netanyahu, İsrail'in 1967 savaşında Doğu Kudüs'ü ele geçirmesine ilişkin ulusal anma törenleri öncesinde televizyonda yayınlanan konuşmasında şunları söyledi: "1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ele geçirmesiyle ilgili ulusal anma törenleri öncesinde, İsrail'in Doğu Kudüs'ü ele geçirmesine ilişkin ulusal anma törenleri öncesinde, 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ele geçirmesine ilişkin ulusal anma törenleri sırasında netanyahu, 1967'de doğu Kudüs'ü ele geçirmesine ilişkin bir konuşma yaptı.
"Dostlarımızın en iyilerine de söylüyorum: Kudüs İsrail'in başkentidir ve her ulus nasıl başkentinde inşa edip başkentini inşa ediyorsa, Kudüs'te de inşa etme ve Kudüs'ü inşa etme hakkına sahibiz. Biz de bunu yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz." dedi.
Bu arada Papa Francis, Kudüs'teki huzursuzlukla ilgili endişelerini şu sözlerle dile getirdi: "Şiddet sadece şiddet yaratır. Bu çatışmalara bir son verelim."
"Buranın şiddetli çatışmalar değil, bir karşılaşma yeri, bir dua ve barış yeri olması için dua ediyorum. Herkesi, kutsal şehrin çok dinli kimliğine ve çok kültürlülüğüne saygı duyulabilmesi ve kardeşliğin hakim olması için ortak çözümler aramaya davet ediyorum." dedi.


Ürdün ayrıca Pazar günü İsrail'i Kudüs'teki El Aksa camisinde ibadet edenlere yönelik "barbarca" saldırılar olarak nitelendirdiği saldırılara son vermeye çağırdı ve bunun uluslararası baskıyı hızlandıracağını söyledi.
Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyan sitelerinin vesayetine sahip olan Ürdün, İsrail'in ibadet edenlere ve Arap haklarını koruyan uluslararası hukuka saygı duyması gerektiğini söyledi.
Hükümetten yapılan açıklamada, "İsrail polisi ve özel kuvvetlerinin camiye yönelik ihlallerden ibadet edenlere yönelik saldırılara kadar yaptıkları, reddedilen ve kınanan barbarca (davranıştır).
Çok sayıda Filistinli ailenin tahliye edildiği Doğu Kudüs'teki Şeyh Jarrah mahallesinde gece çatışmalarla birlikte Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'da sürtüşmeler yaşandı.
Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, 1967 Arap-İsrail savaşında Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı kaybeden krallığın, Yahudi yerleşimcilerin mülkiyet iddialarına karşı Filistinlilerin haklarını korumak için elinden geleni yapacağını söyledi.
Safadi devlet medyasında yer alan yorumlarında, "İşgal gücü olarak İsrail, Filistinlilerin evlerinde haklarını koruma sorumluluğunu taşımaktadır." dedi.

Doğu Kudüs gerginliği, ramazan oruç ayının doruğunda İslam'ın en kutsal üçüncü camisi olan El Aksa çevresinde İsrail polisi ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalara taştı.