Nijerya parlamentosunun alt kanadı, anayasa değişikliği oturumunda iptal ettiği üç yasa tasarısına ilişkin kararını iptal etti.

Temsilciler Meclisi tarafından Salı günü açıklanan karar, parlamentonun 1 Mart'ta önerilen yasa tasarılarını reddetme kararına ters düştü.


Değişikliklerden biri, Nijeryalı kadınların yabancı kocalarına vatandaşlık verilmesiydi; Nijerya anayasası halihazırda Nijeryalı erkeklerin yabancı uyruklu eşlerine otomatik vatandaşlık veriyor. Bir başkası, bir kadına beş yıllık evlilikten sonra kocasının devletinin yerlisi olma hakkı verebilir.


Üçüncü hüküm, yasama sandalyelerinin yüzde 35'inin kadınlara, siyasi parti liderliğinin yüzde 35'inin kadınlara ayrılmasıydı.

Parlamento kararı, kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü üç eyalette ve ticari başkent Lagos'ta protesto etmesinden saatler sonra geldi. Bu, bir hafta içinde bu tür ikinci protestoydu.

Uzmanlar ve aktivistler, kadınların hükümete katılımının olmamasının, Nijerya'da kadın haklarının daralmasından ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve ekonomik eşitsizliğin yüksek oranlarından sorumlu bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Dış Basın