Nijerya'nın Kaduna eyaletinde silahlı kişiler bir yatılı okula baskın düzenledikten sonra yaklaşık 140 öğrenci kayboldu ve polis, askeri personelin yanı sıra sıcak takipte olduklarını söyledi.

Saldırı, yetkililerin fidye ödemesi isteyen silahlı haydutlara atfettiği kuzeybatı Nijerya'da Aralık ayından bu yana 10. toplu okul kaçırma olayı.
Polis, silahlı kişilerin bir gecede Kaduna eyaletinin güneyindeki Bethel Baptist Lisesi'ne vahşice saldırdığını söyledi.

Polisten yapılan açıklamada, "Okulun güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdiler ve belirtilmeyen sayıda öğrenciyi ormana kaçırdıkları öğrenci yurduna girdiler" denilirken, aralarında kadın öğretmenin de bulunduğu 26 kişi kurtarıldı.
Okulun kurucusu Rahip John Hayab, Reuters haber ajansına yaklaşık 25 öğrencinin kaçmayı başardığını söyledi.
17 yaşındaki oğlu kaçan Hayab ve kızı kayıplar arasında bulunan ebeveyn Hassana Markus'a göre, okula yaklaşık 180 öğrenci katıldı ve sınavlara girmek üzereydi.

Kaçıranlar 140 öğrenciyi kaçırdı, sadece 25 öğrenci kaçtı. Okulda bir öğretmen olan Emmanuel Paul, AFP haber ajansına verdiği demeçte, öğrencilerin nereye götürüldüğüne dair hala bir fikrimiz yok.

Kaduna eyalet polisi sözcüsü Muhammed Jalige saldırıyı doğruladı, ancak alınan öğrenci sayısı hakkında bilgi vermedi.

Taktik polis ekipleri kaçıranların peşine düştü” dedi. "Hala kurtarma görevindeyiz."


siyasi sorun
Yerel olarak haydutlar olarak bilinen silahlı adamlar, kuzeybatı Nijerya'da fidye için öğrencileri kaçırma endüstrisi haline getirdiler ve Kaduna eyaleti özellikle sert etkilendi. Geçen yıl Aralık ayından bu yana okullardan yaklaşık 1000 kişiyi aldılar, 150'den fazlası hala kayıp.


Kaçıranlar ayrıca yolları, özel sakinleri ve hatta hastaneleri hedef aldı. Pazar gününün erken saatlerinde, silahlı kişiler kuzey Kaduna eyaletindeki bir hastaneden bir yaşında bir çocuk da dahil olmak üzere altı kişiyi kaçırdı.


Nijerya'daki okul kaçırma olayları ilk olarak silahlı gruplar Boko Haram ve İslam Devleti Batı Afrika Eyaleti tarafından gerçekleştirilmişti, ancak taktik şimdi diğer silahlı kişiler tarafından da benimsendi.

Şubat ayında Başkan Muhammadu Buhari, eyalet hükümetlerini "haydutları para ve araçlarla ödüllendirme politikalarını gözden geçirmeye" çağırdı ve hareketin felaketle bumerang olabileceği konusunda uyardı.

Huzursuzluk, emekli bir general ve çetelerin önde gelen saldırıları nedeniyle artan eleştirilerle karşı karşıya kalan eski bir askeri yönetici olan Buhari için siyasi bir sorun haline geldi.

En yüksek profilli okul kaçırma olayı, 2014 yılında Chibok kasabasından Boko Haram tarafından kaçırılan 270'den fazla kız öğrenciydi. Bunlardan yaklaşık 100'ü hala kayıp.

 

(Dış Basın)