Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden “Pasaport bile Kuyruk’la” haberine ilişkin açıklama yapıldı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugünkü Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan "Pasaport bile Kuyruk’la “haberindeki gerçek dışı, çarpıtma bilgiler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Bilindiği üzere çip krizinden kaynaklı sürece kadar, pasaport işlemlerinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredildiği 02 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport talepleri aynı gün içerisinde basılarak PTT'ye teslim edilmekte, PTT tarafından ülkemizin en uzak noktasındaki vatandaşımıza en geç 3 gün içerisinde ulaştırılmaktadır.

Acil durumlarda pasaportlar uzun yıllardır elden teslim ediliyor

Pasaport teslim noktası uygulaması; pasaportların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredildiği günden itibaren aynı gün seyahat ihtiyacı olması, pasaport geçerlilik tarihinin geçtiğinin fark edilmesi gibi acil durumlarda vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemeye yönelik yıllardır uygulanan bir ilave kolaylıktır.

Ayrıca pasaport teslim noktasına gerek kalmaksızın acil pasaport talepleri, başvuru esnasında nüfus müdürlüklerinde beyan edilmesi halinde MERNiS üzerinden acil başvuru uygulaması veya Alo 199 ya da sosyal medya gibi iletişim kanallarıyla iletilmesi halinde aynı gün basımı yapılarak kişiye teslim edilmek üzere PTT'ye iletilmektedir.

Geçen yıla göre bu yıl pasaport basımı yüzde 65 arttı

Daha önce de belirtildiği üzere küresel ölçekli tedarik zincirinin bozulması nedeniyle pasaport üretiminde kullanılan çip ve diğer malzemelerin temininde tüm dünyada yaşanan sorunlara rağmen; Türkiye bu süreci iyi yönetmiştir. Bugün itibariyle düzenlenen 77.000.000 çipli kimlik kartın da hiçbir sorun yaşanmamış, vatandaşlarımıza çipli kimlik kartları 1 ile 3 gün arasında teslim edilmiştir.

2021 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 889.855, 2022 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle de %65 artışla 1.360.653 pasaport basılarak vatandaşlarımıza teslim edilmiş. Pasaportu teslim alan vatandaşlarımızdan %58'inin ise yurtdışına çıkış yapmadığı tespit edilmiştir. Acil yurtdışı seyahati olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için büyük çaba sarf edilmiştir.

Öte yandan 25 Ağustos itibariyle yerli pasaportumuzun üretimine başlanacaktır.

Ancak Dünyada birçok ülkede yaşanan çip krizi ve tedarik sorununu görmezden gelerek fahiş fiyat tespitleri ile vatandaşlarımızda panik ve başvurularda yoğunluk oluşturmak isteyen Halk TV ve Karar Gazetesi'nden sonra bugün de dezenformasyon içerikli haberlere Cumhuriyet Gazetesi eklenmiş, uzun yıllardır acil durumlarda yapılan elden pasaport teslimlerini çarpıtmıştır.

Sorumlu gazetecilik anlayışından uzak, maksatlı ve dezenformasyon içerikli bu haberlerin asıl amacı; kamuoyunda olumsuz algı oluşturarak kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişinin hedef almaktır. Tekraren ifade etmek isteriz ki ciddiyetten uzak bu tür haberlere vatandaşlarımız itibar etmemelidir."

Hibya Haber Ajansı