Hazar kasabası Avaza'da gerçekleşen görüşmeler, Tacikistan, Türkmenistan ve Tacikistan, Türkmenistan ve Tacikistan'ı çevreleyen üç eski Sovyet 'stan'ının yanındaki iller de dahil olmak üzere kırsal kesimde haftalarca süren kazanımların ardından birçok büyük şehirde Afgan hükümet güçlerine meydan okudu.

Türkmen Devlet Başkanı Gurbanguly Berdymukhamedov, devlet televizyonunun zirveden önce Tacik mevkidaşı Emmali Rakhmon'u ikili görüşmeler için kabul ettiğini gösterdiği için Çarşamba günü Afganistan'ı "hepimizi endişelendiren soru" olarak nitelendirdi.

Bu arada, üst düzey bir Kremlin askeri yetkilisi tatbikatları gözlemlemek ve görüşmek üzere Perşembe günü bölgeye geldiğinde Rusya, Afganistan'ın hem Tacikistan hem de Özbekistan sınırlarına yakın ortak askeri tatbikatlarına katıldı.

Taliban, Orta Asya için bir planları olmadığında ısrar etti ve onu bekleyen bir hükümet olarak gördükleri için hem Özbekistan hem de Türkmenistan ile resmi temaslar kurdu.
Ancak analistler, ülkede büyüyen bir güvenlik boşluğunun Orta Asya ve bölgenin Kabil ile artan ekonomik işbirliği için kendi tehdidini oluşturabileceğini savunuyorlar.

Avaza'daki yıllık zirve, Rusya, Çin veya Amerika Birleşik Devletleri gibi dış güçler olmadan müzakereler için bir araya gelen Orta Asya devletlerinin nadir bir örneği oldu.

(Dış Basın)