Oxford Üniversitesi araştırmacıları, yaygın olarak kullanılan iki koronavirüs aşısının Delta varyantına karşı etkinliğinin aşılamadan sonraki üç ay içinde zayıfladığını, ancak aşıların bu suşa karşı korunmanın en etkili yolu olmaya devam ettiğini buldu.

Perşembe günü yayınlanan türünün en büyük çalışmasında, iki doz Pfizer ve AstraZeneca aşısının aşılamadan 90 gün sonra sırasıyla yüzde 75 ve yüzde 61'e varan koruma seviyeleri sağladığını söylediler.
Bu, ikinci aşının uygulanmasından iki hafta sonra görülen sırasıyla yüzde 85 ve yüzde 68'den düşüyor.

Çalışma, üç milyon burun ve boğaz sürüntüsüne dayanıyordu.

Oxford Üniversitesi'nde tıbbi istatistik profesörü ve araştırma ekibinin başkanı Sarah Walker şunları söyledi: "Bu aşıların her ikisi de, iki dozda, Delta'ya karşı hala çok iyi... başla, gidecek çok yolun var. Var” dedi. anket. araştırmacı.

Walker, orijinal olarak Oxford'daki immünologlar tarafından geliştirilen AstraZeneca aşısı üzerinde çalışmaya dahil değildi.

Araştırmacılar korumanın zaman içinde ne kadar azalacağını tahmin etmediler, ancak incelenen iki aşının etkinliğinin ikinci aşıdan sonraki dört ila beş ay içinde birbirine yaklaşacağını öne sürdüler.

Oxford bulguları, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan analizlerle uyumludur ve ABD hükümetinin Delta enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle önümüzdeki ay COVID-19 güçlendirici aşıları yaygın olarak kullanılabilir hale getirme planlarını özetlediği sırada ortaya çıkmıştır.

Aşılara karşı korumanın zamanla azaldığını gösteren verilere atıfta bulundu.

İsrail, Delta'nın neden olduğu yerel enfeksiyonlardaki artışla yüzleşmek için geçen ay üçüncü bir doz Pfizer uygulamaya başladı.


Bazı Avrupa ülkelerinin de yaşlılara ve bağışıklık sistemi zayıf olanlara destek ürünleri sunmaya başlaması bekleniyor.

Pfizer, aşısının etkinliğinin zamanla azaldığını söyledi.

Geçen ay AstraZeneca, aşının korumasının ne kadar sürdüğünü ve bağışıklığı korumak için ek bir dozun gerekip gerekmediğini hala araştırdığını söyledi.

Yine Oxford Üniversitesi'nden ortak yazar Koen Pouwels, yüksek viral yükün sürü bağışıklığının daha zor hale gelebileceğini ima ettiğini söyledi.

Sürü bağışıklığı, nüfusun yeterince büyük bir bölümünün aşılama veya önceki enfeksiyon yoluyla bir patojene karşı bağışık hale gelmesi ve enfeksiyon sayılarının artmasının durmasıdır.

Pouwels, "Aşılar muhtemelen ciddi hastalıkları önlemede en iyisidir ve bulaşmayı önlemede biraz daha azdır." Dedi. Söz konusu.

Yazarlar, boğazdaki viral konsantrasyonun, semptomların şiddeti için yalnızca kaba bir vekil olduğu ve enfeksiyonların süresi hakkında yeni veri bulunmadığı konusunda uyardı.

Bilimsel bir dergide yayınlanmadan önce henüz hakemler tarafından gözden geçirilmemiş olan araştırma, ilk olarak Hindistan'da tanımlanan Delta varyantının, tam aşılı insanları önceki nesillere göre daha yüksek oranlarda enfekte ederek "çığır açan enfeksiyonlar" ile sonuçlanabileceğine dair endişeleri vurguluyor. Aşı olan kişiler daha kolay bulaştırabilir.

Bu ayın başlarında İngiltere, tam olarak aşılanmış kişilerin bir azınlığının Delta varyantı ile hastaneye kaldırıldığını, ancak çoğunun aşısız olduğunu bildirdi.

(Dış Basın)