Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü, % 1,63 değer kaybederek günü 1.391puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 14,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 0,38, holding endeksi % 1,75 değer kaybettiği günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,21 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok kaybettiren ise % 3,98 ile metal ana sanayi olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise % 1,9, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 1,93, Fransa'da CAC 40 endeksi % 1,46,. Almanya'da DAX 30 endeksi ise % 1,78 değer kaybetti. ABD borsaları Cuma gününü düşüş ile tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi % 1,58,S&P 500 endeksi % 1,31 ve Nasdaq Composite % 0,92 değer kaybetti. Bugün, yurtiçi piyasalarda sakin veri akışı takip edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak olan Kabine toplantısında, Kovid-19 ile mücadele, aşı çalışmaları, turizm sektörüne ilişkin gelişmeler başta olmak üzere ülke gündemindeki konuların ele alınması öngörülüyor. Global piyasalarda ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve New York Fed Başkanı Williams’ın açıklamaları izlenecek. Yeni işlem gününde, Sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak zayıf görünümün devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü % 1,63 değer kaybederek günü 1.391puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 14,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne negatif bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 aşısı için Çinli Sinovac firmasını Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ettiği açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, enflasyonla mücadelenin tüm politikalarının merkezinde olduğunu belirtti. Elvan, kur geçişkenliğinin enflasyon üzerindeki etkisinin de arttığına vurgu yaptı.

Güvenli turizm uygulamalarını yerinde gözlemlemek için Türkiye'ye heyet gönderen Rusya'nın 1 Temmuz itibarıyla Türkiye uçuşlarına başlayabileceği ifade edildi. (Kaynak: Forbes)

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, yaptığı değerlendirmede; Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta varlık alımı azaltma tartışmalarını resmi olarak başlattığını ifade etti. Enflasyon hedeflerine ulaşmak için politikaların düzeltmeye ihtiyacı olduğunu belirten Bullard, varlık alımı azaltımına ilişkin tartışmaların gelecek haftalarda devam edeceğini belirtti. Fed'in ilk faiz artırımını 2022'nin sonunda yapmasını beklediğini söyleyen Bullard, 2022 yılı boyunca %2,5-3 arasında oluşacak yüksek enflasyonun faiz artırımı için gereken şartları sağlayacağını da ifade etti.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, yaptığı açıklamada; politika yapıcıların ekonomik büyümeyi salgın öncesi seviyelere getirmesi gerektiğini ve ek teşviklerin gerekebileceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) 27 Haziran'da son bulması öngörülen kaldıraç esnekliğini Mart 2022 tarihine uzattığı haberi basında yer aldı.

Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde yaşayanlardan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan aşıları tam olanlar Almanya'ya turistik seyahatte bulunabileceği açıklandı.

JP Morgan, yayımladığı bir raporunda, Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 6,1’den 6,8’e yukarı yönlü revize etti.

AB ülkeleri 18 Haziran tarihi itibariyle, Arnavutluk, Hong Kong, Lübnan, Makao, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Sırbistan ve Tayvan ile birlikte ABD'yi de “beyaz liste"ye ekleyerek seyahat izni tanıdı.

Şirket Notları:

BORSA İSTANBUL A.Ş.: BIST Piyasa Değeri Ağırlıklı Pay Endeksleri Temel Kuralları'nın 8.2. maddesine istinaden Borsa Genel Müdürlüğü'nce; BIST 100, BIST 50, BIST 30, BIST Likit Banka ve BIST Banka Dışı Likit 10 endekslerinde 2021 yılı üçüncü üç aylık dönemi için (01.07.2021-30.09.2021) KAP’ta yayımlanan tabloda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.

TÜRK PRYSMİAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. (PRKAB): "TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) tarafından 13.10.2020 tarihinde ihalesi yapılan DB.KAB.19 referanslı 400 kV Çanakkale Boğaz (Lapseki 3-Sütlüce 3) Geçişi & İzmit Körfez (Hersek-Dilovası) Geçişi Denizaltı Kablo Bağlantı İşleri Projelerine ait ihale değerlendirme süreci sonuçlandırılmış olup, Şirket ile birlikte Prysmian Powerlink S.r.l ‘nin oluşturduğu Türk Prysmian – Prysmian Powerlink DB.KAB.19 İşi Adi Ortaklığının ihaleye verdiği teklifin kabul edildiği öğrenilmiştir . İhaleye ilişkin detaylar aşağıda yer almakta olup, sözleşme daveti tarafımıza tebliğ edilmiştir. ihaleyi Açan Taraf: TEİAŞ İhale Adı: DB.KAB.19 referanslı 400 kV Çanakkale Boğaz (Lapseki 3-Sütlüce 3) Geçişi & İzmit Körfez (Hersek-Dilovası) Geçişi Denizaltı Kablo Bağlantı İşleri Projeleri ihalesi İhale Tutarı : 140.742.715,31 EUR + KDV İşin Süresi: Lot-1: 400 kV Çanakkale Boğaz (Lapseki 3-Sütlüce 3) Geçişi Denizaltı Kablo Bağlantı İşi Projesi : 750 gün Lot-2: 400 kV İzmit Körfez (Hersek-Dilovası) Geçişi Denizaltı Kablo Bağlantı İşi Projesi : 780 gün

ÜNLÜ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. (UNLU): Şirket 17.06.2021 tarihli yönetim kurulu toplantısında, 27.05.2021 tarihli özel durum açıklaması kapsamında, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 27.05.2021 tarihinde onaylanan İzahname ile kamuya açıklandığı üzere, bir "Yatırım Bankası" kurulmasına ilişkin olarak; gerekli her türlü fizibilite çalışmalarının yapılması ve bu kapsamda resmi ve özel kurum ve kuruluşlar nezdindeki gerekli her türlü iş ve işlemin gerçekleştirilmesi için "PwC Yönetim Danışmanlığı A.Ş."'nin bir danışmanlık sözleşmesi akdedilmek suretiyle yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş. (TAVHL): Şirket, Kuzey Makedonya Parlamentosu tarafından yetkilendirilen Kuzey Makedonya hükümeti ile ülkedeki mevcut havalimanlarımıza ve bazı kamu altyapı projelerine önümüzdeki üç sene içerisinde 49,7 milyon avro tutarında yatırım yapmak için anlaştı. Bu yatırım tutarı, daha önce Kuzey Makedonya hükümeti ile Şirket arasında imzalanan imtiyaz anlaşmasının eki gereği planlanan İştip Kargo Havalimanı yatırımının yerine geçecektir.

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. (HEKTS): Şirketin, uzun vadeli büyüme hedefleri doğrultusunda; Yerli tohum üretimi kapsamında AR-GE çalışmaları gerçekleştiren HEKTAŞ, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından tescillenen Türkiye'nin ilk tescilli siyez buğdayları Ata Siyez ve Mergüze'nin satış haklarını 5 yıllığına devralarak üretimini ve satışını yapacak.

REYSAŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (RYGYO): Şirket portföyündeki Kocaeli İli Çayırova İlçesi Akse Mahallesi 841 Ada 12 Nolu Parsel üzerinde bulunan 6.433,40 m2'lik arsanın üzerine Çayırova Kampüsü içerisindeki 13.Depolama Binası olarak 8.906 m2'lik yeni tesis yapılacaktır. Yapılacak yeni depolama binası için Obitaş Ortadoğu Birlik İnşaat Taahhüt A.Ş. ile şirket arasında 120 günde teslim edilmek üzere 2.913.210,50-TL+KDV bedel ile Kaba İnşaat İşleri Sözleşmesi imzalanmıştır.

GÜBRE FABRİKALARI T.A.Ş. (GUBRF): Şirketi 2020 yılı olağan genel kurul toplantısı 08.04.2021 tarihinde gerçekleştirilmiş ve genel kurul gündeminin "Söğüt Altın Madeni Projesi ve ilgili gelişmeler hakkında Genel Kurul'a bilgi verilmesi" başlıklı 10. maddesi kapsamında, Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. Genel Müdürü Sn. Halit Semih DEMİRCAN tarafından maden sahasının geçmişi, kaynak ve rezerv bilgileri ve sahada yapılacak çalışmalar hakkında ayrıntılı bir bilgilendirme yapılmıştı. İlgili sunum, aynı tarihte kamuoyu ile de paylaşılmıştı.. Sunumda belirtilen ÇED raporuna ilişkin süreç devam etmektedir. Yetkili kurum görüşleri toplanmaktadır. Yeraltı madencilik faaliyetlerine yönelik yeraltı maden ekipmanlarının büyük kısmının siparişi tamamlanmıştır. 1. etap tesis mühendislik çalışması başlamış olup ekipmanların bir kısmının tedarik süreci başlamıştır. 2. etap tesis mühendislik görüşmeleri devam etmekte olup 3-4 haftaya tamamlanması planlanmaktadır. Teknik ve idari pozisyonlara orta seviye yönetici ve teknik personel istihdamı devam etmektedir.

KONTROLMATİK TEKNOLOJİ ENERJİ VE MÜHENDİSLİK A.Ş. (KONTR): Şirket,Yurtdışındaki bir müşterisinden; Gabon'da bulunan, 90kV Şalt sahası ve 14 km 90kV YG hattı, Montaj işleri, Test ve Devreye alma kapsamında toplam bedeli, 1,100,000 Euro tutarında sipariş almıştır. Süreç hakkındaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (EKGYO): Şirketi projelerinden İstanbul İli, Başakşehir İlçesi, Başak Mahallesi, "İstanbul Başakşehir İkitelli 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" (Meydan Başakşehir) kapsamında, 1442 Ada 1 Parselde yer alan 157 adet konut ve 72 adet ticari üniteden oluşan toplam 229 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatları 17.06.2021 tarihinde alınmıştır. Proje kapsamında toplam bağımsız bölüm sayısı 509 adet olmuştur.

TUKAŞ GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (TUKAS): Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ("BORKOSB") içinde, şirketimize tahsis edilen arsa üzerine salça, sebze konservesi ve dondurulmuş gıda üretimi tesisi kurulmasına yönelik olarak bina ve makine yatırımları için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne teşvik müracaatının onaylandığını 528,7 milyon TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiğini daha önce bildirmiştir. Yeni üretim tesisine ilişkin yapı ruhsatı 18/06/2021 tarihinde alınmış olup, inşaat çalışmalarına başlanmıştı.

GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. (GLRYH): Şirket 15.02.2021 tarihli özel durum açıklamasında yer verildiği üzere, 30.000.000 TL başlangıç sermayeli ve Şirketin %49,99 oranında pay sahibi olduğu A1 Capital Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin kuruluş işlemlleri 16.06.2021 tarihi itibarıyla tamamlanmış ve tescil edilmiştir.

RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. (RTALB): Malatya OSB'nin 18.06.2021 tarih ve 2021/444 sayılı yazısıyla, Malatya Merkez, 1. Organize Sanayi Bölgesi imar planı içinde bulunan Fatih Mahallesi, 246 ada 25 nolu 11.270,41 metrekarelik parselin %60 bedelsiz olarak Şirkete tahsis edildiği bilgisi resmi olarak iletilmiştir. Böylelikle Şirkete, Malatya 3. OSB Bölgesinde 246 Ada 24 no'lu parselde bulunan 5.710 m2 arsa yerine, gelecek yatırım planlarına uygun olarak daha büyük bir arsa tahsis edilmiştir. Şirketin yönetim kurulunun 23.03.2021 tarihli kararında, Malatya OSB Tarafından şirkete tahsis edilen, Malatya 3. OSB Bölgesinde 246 Ada 24 no'lu parselde bulunan 5.710 m2 arsanın tahsis işlemlerinin Malatya OSB tarafından iptal edildiği duyumları çerçevesinde, konuya ilişkin olarak resmi yazıyla bildirimde bulunulması halinde, ilgili Malatya OSB ile gerekli görüşmelerin yapılmasına, bu aşamada tahsisatın iptali söz konusu ise Şirketin gelecek yatırım planlarına uygun olarak daha büyük başka bir alanın tahsis edilmesi için yasal başvuruların yapılmasına ve tüm bu süreçlerin sonuçlanması akabinde kamuoyuna açıklama yapılmasına, bu işlemler gerçekleştirilene kadar, Borsa'da işlem gören Şirketin payları üzerinde oluşabilecek fiyat hareketleri sonucu yatırımcıların yanıltılarak zarar görmemesi için Özel Durum Tebliği'nin İçsel Bilgelerin Kamuya Açıklanmasının Ertelenmesi başlıklı 6. maddesi kapsamında açıklamanın ertelenmesine, erteleme gerekçesinin ortadan kalkmasını takiben aynı gün kamuoyuna yapılacak açıklamada erteleme kararı ve bunun temelindeki sebepler ile ilan edilmesine karar verilmiştir.

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. (TOASO): Şirket Bursa fabrikasında planlı yıllık izin ve bakımonarım çalışmaları sebebiyle, resmi tatil günlerini de içerecek şekilde, 15 Temmuz - 2 Ağustos 2021 tarihleri arasında üretime ara verilecektir. Bahse konu dönemde çalışanların yıllık izin hak edişlerini kullanacak olup, fabrikada nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.

GALATASARAY SPORTİF SINAİ VE TİCARİ YATIRIMLAR A.Ş. (GSRAY): Kulübün, UEFA ile 13 Haziran 2018 tarihinde imzaladığı Uzlaşma Anlaşması'na tam uyum göstermesinin ardından Uzlaşma Anlaşması kapsamından öngörülen süreden 1 yıl erken çıkmak amacıyla 2021 yılının Şubat ayında başvuruda bulunmuştur. UEFA'nın ilgili birimleri tarafından son 3 mali yıl sonuçları ve 2020/21 mali yıl öngörüleri üzerinde yapılan incelemelerin ardından Kulübün başa baş kriteri başta olmak üzere Uzlaşma Anlaşması'nın tüm şartlarına tam uyum gösterdiği tespit edilmiştir. UEFA Kulüp Finansal Kontrol Birimi Baş Müfettişi Sn. Yves Leterme tarafından Kulübe gönderilen yazıyla beraber Kulüp Uzlaşma Anlaşması kapsamından çıkmıştır. Bu kararla beraber Kulüp için Uzlaşma Anlaşması kapsamında uygulanan idari, mali ve sportif kısıtlamalar tümüyle kaldırılmıştır.

GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.( GOZDE& PENTA): Şirket tarafından KAP'a yapılan 10.05.2021 tarihli özel durum açıklamasında, portföy şirketlerimizden Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım Ticaret A.Ş.'nin (Penta) paylarının halka arzı neticesinde, sermaye artırımı ( 12.000.000 TL nominal değerli pay) ve ortak satışı (Şirkete ait 5.401.901 TL nominal değerli pay ve diğer ortaklara ait 976.851 TL nominal değerli pay) yoluyla satışa sunulan toplam 18.378.752 TL nominal değerli payların satışının gerçekleştiği ve halka arzda Şirkete ait gerçekleşen 5.401.901 TL nominal değerli pay satışı sonrası Penta'daki pay oranının %27,04 olduğu duyurulmuştu. Penta paylarında İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından 17.05.2021 – 15.06.2021 döneminde gerçekleştirilen fiyat istikrarı sağlayıcılığı işlemleri çerçevesinde Şirket hesabına toplam 2.259.528 TL nominal değerli pay satın alınmış olup son durumda Penta'daki pay oranı %32,21 olmuştur.

Kaynak İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı