Altın hafta başından beri yukarı yönlü hareket etme arzusuyla pozitif kapanış yaparken, dünkü seansı da yeşilde kapattı. 1838 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan sarı maden, seans boyu yeşilde olma arzusunu sürdürürken gün içinde 1855 dolar/ons seviyesine kadar uzanarak son bir haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Günün önemle takip edilen ABD’deki enflasyon verisi, beklentilerinin altından açıklanması sonrası altının üzerinde satıcılı yönlü baskı oluşması sonrası satışa döndü. Bu satış sonrası altın 1834 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Akşam saatlerinde FED Başkanı Jerome Powell’in katıldığı bir etkinlikte önceliklerinin enflasyondaki hızlı yükselişe müdahale etmek değil, istihdam piyasasındaki güçlenmeyi yakalamak olduğunu savundu. Bir süre daha FED olarak piyasayı desteklemeye devam edeceklerini savunan başkan, FED bilançosunun ekonomiyi desteklediği büyüklükte olacağını vurguladı. Başkanın sözleri piyasalara pozitif yansırken altın da toparlanma yaşayarak günü 1843 dolar/onstan yüzde 0,2 kazançla tamamlamış oldu.

 

Gümüş ise dünkü seansta yüzde 1’e yakın değer kaybı yaşarken, günü kırmızıda kapatan tek kıymetli madeni oldu. 27,23 dolar/ons seviyesinden güne başlayan beyaz maden, 26,99 dolar/ons seviyesinden kapanış yaparak önceki güne kıyasla yüzde 0,9 değer kaybetmiş oldu.

 

Platin 2021 yılının yıldızı olmaya devam ederken, yıl başından beri kazançları yüzde 15’i geçti. Dünkü seansa 1251 dolar/ons seviyesine kadar uzanan platin son altı yılın en yüksek seviyesini kaydettiği seansı geride bıraktı. Gün sonunda 1240 dolar/ons seviyesinden dengelenen platin önceki güne kıyasla hanesine yüzde 5,5 kazanç yazmış oldu.

 

Paladyum 2369 dolar/ons seviyesinden tamamladığı günü, yüzde 1,8 değer kazanarak tamamlayarak platinin ardından günün en çok değer kazanan kıymetli madeni oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemleri hacim açısından ortalama bir gün geride kalırken altın işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 1,00 -1,50 dolar/onsla gerçekleşti. Borsa İstanbul’da toplamda 1.549 kg altın, 2.608 kg gümüş işlemiyle seansı tamamlandı.

 

Kaynak TROY

Hibya Haber Ajansı