PlayStation 5, ileriye dönük yeni nesil bir konsol olarak ününü sürdürmüştür. Orijinal lansman incelememde,"Güçlü yeni PlayStation 5 konsolu hem fiziksel hem de ileriye dönük grafik yeteneklerinde selefinin üzerinde kuleler... Tasarım cesur [ve] yeni kontrol cihazı hem ergonomi hem de özellikler açısından ileriye doğru atılmış büyük bir adım."

 

Ancak bu PS5'in kusursuz olduğu anlamına gelmez. Dinlenme moduna geçen makinelerle ilgili erken bir sorun giderildi ve lansmanda neredeyse unutulduktan sonra, bazı yeni PSVR 2 kontrolör görüntüleri. Başka bir yeni kırışıklık gelecekteki Bethesda oyunlarının potansiyel kaybıdır, şimdi Fallout ve Elder Scrolls yayıncısı Microsoft imparatorluğunun bir parçası.

 

 

 

Sınırlı genişletilebilir depolama

Odadaki en büyük PS5 fili, oyunlar için sınırlı depolama alanıdır. Temelde 700GB'ın biraz altında kullanılabilir SSD alanı var. Çoğu PS5 oyunu 40GB ile 80GB arasında gerçekleşecek ve Call of Duty Black Ops gibi birkaç oyun 100GB işaretini geçecek.

 

Bu, yeni oyunlar eklemek, tekrar oynamak için tekrar indirmeniz gereken eski oyunları silmek anlamına gelebilir, bu da zaman alır ve çok fazla bant genişliği tüketir. Harici bir USB sürücü tak, tamam mı? Bir daha düşün. Sony'nin kendisinin dediğigibi:

 

"PS4 oyun ve eklentilerini alabileceğiniz PlayStation Store'dan, doğrudan genişletilmiş depolamaya indirebilir ve oyunlarınızı PlayStation 4 sistem depolama alanınızdan genişletilmiş olan depolamaya aktarabilirsiniz. PS4 oyunlarını doğrudan genişletilmiş bir depolama sürücüsünden oynayabilirsiniz, bu da PS5 oyunları için PS5 sistem depolama alanınızda daha fazla yer sağlar."

 

Bu, PS5 oyunlarını harici bir sürücüden oynayamazsınız ve dosyaları orada bile saklayamazsınız. Ancak son nesil PS4 oyunları için sorun yok.

 

Daha da can sıkıcı olan, konsolun hemen arkasında yerleşik bir M.2 aksesuar genişletme yuvası var. Ama... şu anda devre dışı. Sony'nin bu yaz bu bağlantı noktasıyla bir şey yapacağı bildiriliyor, muhtemelen genişletilmiş sabit diskler satmak için kilidini açın, ancak bu henüz gerçekleşmedi.

 

Denetleyici kayması

Hemen ardından, bazı PS5 oyuncuları kontrolör kayması yaşadıklarını iddia ettiler,bu da dokunmamış olsanız bile bir veya her iki analog joystick'in kayıtlı hareket anlamına gelir. Birçok oyun kumandası (Nintendo'nun Joy-Cons'u dahil) ile bilinen bir sorun ve daha önce burada yazdık.

 

Bu neden oluyor? Bunun nedeni, bir oyun kumandası ne kadar süslü olursa olsun, muhtemelen aşınmaya ve yıpranmaya eğilimli raf dışı joystick parçaları kullanmasıdır. iFixit'teki her zaman mükemmel ekip, DualSense kontrol cihazına derin bir dalış yaptı ve bunun gibi bir joystick tertibatının 278 ila 417 saat arasında yararlı bir ömre sahip olabileceğini ve ciddi oyuncuların birkaç ay içinde vurabileceğini buldu.

 

Ne olursa olsun, şimdiye kadar herhangi bir sürüklenme sorunu yaşamadım ve benim için DualSense hala PS5 donanım paketinin en etkileyici parçası.

 

Hala bir tane alamıyorsun.

PS5 döneminden beş ay sonra, ve hala bir tane satın almak neredeyse imkansız. PS5 stoklarını çok dikkatli bir şekilde takipediyoruz, mümkün olduğunda güncellemeler sunuyoruz, ancak bu bile birçok oyunseverin PS5 almasına yardımcı olmadı. Hemen çöken tuhaf perakende web siteleri değilse, mağaza robotları şişirilmiş fiyatlarla yeniden satış için sınırlı envanteri kapıyor.

 

Hem PS5 hem de Xbox Series X'in tedariklerinin en az 2021 yazına kadar sınırlandırıldı ve Başkan Biden bile harekete geçti, yarı iletken çip tedarik zincirini gözden geçirmek için bir icra emri imzaladı- ki bu da en azından kısmen kıtlıklardan sorumludur.

 

Hala dev bir canavar.

PS5 kabaca 447 kübik inç oyun gücüdür, gerçekten koymak istediğiniz hiçbir yere sığmayacağı neredeyse garanti edilen yüksek tasarımlı bir kutuya şekillendirilmiştir. Xbox Series X 12 inçten biraz daha kısayken, 15 inçten biraz daha uzun ve 10 inç genişliğinde ve 4 inç derinliğinde. PS5'i yatay olarak yerleştirmek için kullanabileceğiniz biraz garip bir stand var, ancak yine de erken nesil bir DVD oynatıcı büyüklüğünde.

 

İronik bir şekilde, Xbox Series X'in hacmi çok daha küçük değildir, ancak kompakt dikdörtgen şekli onu her türlü medya kabinine daha kolay sığdırır.

 

 

 

PlayStation Plus Xbox Game Pass'e yığılmıyor

Neredeyse evrensel beğeni toplayan bir ürün bulmak nadirdir, ancak Microsoft'un Xbox Game Pass'i uzun zamandır gördüğüm en yakın üründür. Konsol veya PC sürümleri için aylık 10 $ veya her ikisi için de ayda 15 $ artı Xbox Gold çevrimiçi erişim ve EA Play, harika bir değer. Birçok Bethesda oyunu kataloğun bir parçası olduğu ve Outriders gibi yeni oyunların 1.

 

Bunun PlayStation sürümü, ayda 10 $ veya yıllık ödeme yaparsanız ayda 5 $ olan PS Plus'tır. Ayrıca Final Fantasy VII Remake gibi harika oyunlar ekleyen ve God of War, Monster Hunter: World, Uncharted 4 ve diğer klasiklerle PlayStation Plus Collection adlı küçük ama etkileyici bir arka katalog sunan mükemmel bir değer.

 

Ancak, 300'den fazla oyundan oluşan Xbox Game Pass kataloğunun yanı sıra bazı oyunlarda konsol / PC çapraz oynaması ve bazı oyunları çevrimiçi olarak izlemenizi sağlayan hala betada olan xCloud oyun özelliği ile karşılaştırıldığında soluk. Sony'nin bulut tabanlı bir hizmeti de var, ancak tamamen ayrı (ve ayda fazladan 10 dolar veya yılda 60 dolar), PS Nowolarak adlandırılıyor ve çok fazla vızıltı almıyor.

 

Kabul ediyorum, aksi takdirde mükemmel PS5 hakkında beni gerçekten rahatsız eden beş şeyi bile bulmak biraz zaman aldı. Bu, konsolun uzun vadeli görünümü için iyi bir işaret.