Powell'dan Dolara Darbe

Zayıf veri akışının olduğu günde piyasalar adına önemli iki gelişme yaşandı. Bu gelişmeler:

1. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Türkiye Bankalar Birliği yetkilileri ile görüşmesi,

2. FED Başkanı Powell’ın konuşmasıydı

Öncelikle TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Bankalar Birliği yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıya değinelim. Toplantıya katılan kaynakların aktardığına göre, Başkan Kavcıoğlu, Türk lirasının değerinin korunması için gereken politika adımlarının atılacağını ve bunun için bankalar ile işbirliği içerisinde çalışacaklarını belirtti. Yeni swap anlaşması için 4 merkez bankası ile görüştükleri kaydeden Kavcıoğlu, iki banka ile anlaşma noktasına gelindiğinin altını çizdi. Swap konusu piyasalar adına önemli. Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz haftalarda Çin ile ek 3.6 milyar dolarlık swap anlaşması yapılmış ve toplam swap miktarı 6 milyar dolara yükseltilmişti. Ayrıca rezervlerin güçlendirilmesine yönelik hedefe TCMB’nin bağlı olduğu da toplantıda belirtildi. Para politikasının seyrine yönelik güçlü açıklamaların yapılmadığını görüyoruz. Yalnız TL’nin değerini korumak için gerekli politik adımların atılacağı ve swap gelişmelerine yönelik açıklamalar önemli. Dolar/TL grafiğini incelediğimizde bu konuşmanın detaylarının paylaşılması sonrası TL’de değerlenmenin hız kazandığını takip ettik. Dün gece FED Başkanı Powell’ın konuşmasında kritik ifadeler yer aldı. Konuşmada iki unsur dikkat çekiciydi. Öncelikle Powell, %5 enflasyonun kabul edilebilir olmadığını belirtmesinin yanında enflasyonda ki mevcut yükselişin geçici olduğunu bir kere daha belirtti. Pandemi nedeni ile enflasyonda ki yükselişin ne zaman sona ereceğini tahmin etmenin ise güç olduğunu söyledi. Faiz artırımı içinse gerçek enflasyonun beklenileceğinin altını çizdi. Bir diğer önemli açıklaması da FED’in erken faiz artırımına gitmeyeceğiydi. Açıklamalar, piyasalar adına pozitif. Enflasyonda yükselişin kalıcı olmayacağı yorumunun korunması önemli… Faiz artırımının erken olmayacağı söyle mi de yine en kritik cümleydi. Konuşma sonrası piyasanın ilk tepkisi pozitif oldu.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi.Çin ana karasında endeksler Şanghay ve Shenzen düştü, Hong Kong ise yükseldi. Hong Kong'da işlem gören Çinli teknoloji firmaları yükselişin başını çekti.Japonya'da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri ise yataya yakın geriledi.Güney Kore'de Kospi Endeksi ılımlı bir artış kaydetti, Avustralya Borsası ise hafif düştü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı sunumda, "Enflasyondaki yükseliş yumuşayacak" dedi.  Powell: -1970'ler benzeri enflasyon görmek çok ihtimal dışı -Doların rezerv para özelliği ile rekabet etmeye yakın para birimi yok -Sonbaharda büyük miktarlı istihdam yaratabiliriz -%2 enflasyon hedefini sürdürmek için tüm araçları kullanmaya güçlü şekilde hazırız

Kavcıoğlu: TL'nin değerini korumak için politika adımlarını atacağız.Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yeni swap anlaşmaları için 4 ülke merkez bankası ile görüştüklerini ve ikisi ile görüşmelerin çok iyi noktaya geldiğini açıkladı.

Beyaz Saray: Biden, büyük teknoloji platformlarının yol açtığı kişisel bilgilerin güvenliği, inovasyonun artırılması ve diğer problemlerle başa çıkmak için adımlara ihtiyaç olduğuna inanıyor.

Beyaz Saray: Powell'ın Temsilciler Meclisi Koronavirüs Alt Komitesi'nde yaptığı sunum Başkan Biden'ın ekonomik planının çalışmakta olduğunu gösteriyor

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in ekonomiye sağladığı olağanüstü desteği azaltmaya başlayacak bir pozisyona bu yılın sonuna doğru veya gelecek yılın başlarında ulaşabileceğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 1 trilyon dolar büyüklüğünde altyapı yatırım paketi hazırlayan Cumhuriyetçi ve Demokrat bir grup senatör ile Beyaz Saray ekibi arasında yapıcı bir toplantı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in varlık alımını azaltmak için belirlediği eşiğe henüz ulaşamadığını söyledi.

Avrupa'da Kovid-19 sürecinde normalleşmenin başlamasıyla günlük uçuş sayısındaki artış devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla oluşturduğu kurtarma fonundan İtalya’ya ayrılacak 191,5 milyar euroluk kaynağa ilişkin "İtalyan Ulusal Toparlanma Planı"nı başlattı

AC Asia ex, Japan % 0, 89 alıcılı

S&P 500 % 0, 16 alıcılı

Euro Stoxx 50 % - 0,04 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı