Rus basını Prada'nın haberine göre, 4 Mayıs Cuma günü, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle yaptığı toplantıda, devlet başkanı katılımcıları Orta Doğu'daki krizi tartışmaya davet ederek, "Filistin-İsrail çatışmasının tırmanmasından bahsediyorum. Sınırlarımızın yakın çevresinde gerçekleşiyor ve güvenliğimizin çıkarlarını doğrudan etkiliyor." dedi.

Dikkat çekici olan, İsrail kuzeyde Lübnan, kuzeydoğuda Suriye, doğuda Ürdün ve güneyde Mısır ile sınır komşusu. Batı kısmı Akdeniz'in suları ile yıkanır. İsrail'in en dış kuzey noktasından Rusya'nın en yakın noktasına olan düz mesafe yaklaşık 1.200 kilometredir.

İsrail ordusu ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar 10 Mayıs'tan bu yana karşılıklı füze saldırıları düzenledi. Mayıs ayı başlarında Doğu Kudüs'teki El Aksa Camii'nde çıkan isyanları, İsrail mahkemesinin Şeyh Jarrah'taki evlere burada yaşayan Arap ailelerden el koyma emri üzerine izlediler.

10-13 Mayıs'ta Hamas, İslami Cihad ve diğer gruplar İsrail topraklarına yaklaşık 1600 füze attı. IDF, Wall Guardian Operasyonu'na başladı ve 13 Mayıs'ta Gazze Şeridi'ndeki en az 600 hedefin imha edildiğini bildirdi.

İsrail yedi ölü ve yaralılar olduğunu bildirdi. Filistin, 31'i çocuk, 19'ı kadın olmak üzere 119 kişinin öldüğünü bildirdi.