Rusya'dan Vladimir Putin ve Suriye'den Beşar Esad, orduları arasındaki işbirliğini ve Suriye'de isyancıların elindeki son bölgelerin kontrolünün nasıl kazanılacağını görüşmek üzere Moskova'da bir araya geldi.

İki cumhurbaşkanı arasında Pazartesi gecesi yapılan görüşme, geçen yıl Ocak ayında Suriye başkentinde yaptıkları zirveden bu yana ilk kez gerçekleşti.
Kremlin'den Salı günü yapılan açıklamaya göre Putin, Esad'a yaptığı açıklamada, "Benim için asıl sorun, yabancı silahlı kuvvetlerin Birleşmiş Milletler'in onayı ve sizin izniniz olmadan ülkenin belirli bölgelerinde kalmasıdır" dedi.

Suriye devlet televizyonu toplantıyı uzun bir toplantı olarak nitelendirdi ve ikiliye daha sonra Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Makdad ve Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun ikili ilişkiler ve "terörle mücadele" konularını görüşmek üzere katıldığını söyledi.


On yıl süren Suriye ihtilafında Esad'ın en güçlü müttefiki olan Putin, Rusya'daki Suriye liderini en son 2018'de Karadeniz tatil beldesi Soçi'deki yazlık evinde kabul etmişti.

Rusya'nın hava kuvvetleri 2015 yılında orada konuşlandıktan sonra Suriye savaşının gidişatını Esad'ın lehine çevirmede kritik bir rol oynadı ve silahlı grupların kaybettikleri toprakların çoğunu geri almalarına yardımcı oldu.

Bununla birlikte, Suriye'nin önemli kısımları, kuzey ve kuzeybatıdaki Türk kuvvetleri - Esad karşıtı isyancıların son büyük kalesi - ve Kürt kontrolündeki doğu ve kuzeydoğudaki Amerikan kuvvetleri ile devlet kontrolünün dışında kalıyor.

(Çeviri Haber-Dış Basın)