E-ticarette en aktif dönem neredeyse yeniden düzenlenirken, bu yıl Ramazan ayında hemen hemen tüm ürün gruplarının satışlarında artış yaşandı. Dünyada ve Türkiye'de ilk dijital pazarlama teknolojisi ve hizmet sağlayıcılarından olan Related Digital'in verilerine göre; E-ticarette en aktif zaman aralığı 19:00 - 22:00 saatleri arasında Ramazan ayında 23:00 - 04:00 olarak değiştirildi. Hijyen / temizlik kategorisindeki en temel gıda ve ürünler satın alındı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İlgili Dijital CEO'su Sedat Kılıç, “Salgın nedeniyle yaşanan kısıtlamalar, insanları normal alışveriş alışkanlıklarını terk etmeye zorladı. Daha önce e-ticaret kanallarını kullanmayanlar pandemi ile e-ticaretle tanıştı ”dedi.

Türkiye'de salgın kapsamında alınan tedbirler nedeniyle Ramazan ayındaki zaman kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağı hem e-ticaret trafiğini hem de en yoğun saat dilimini değiştirdi. Pandemik önlemlerin ardından, çoğu insan e-ticarette alışveriş yapmak için zaman ayırdı ve piyasalar erken kapandı. Evden çalışanların bile iş bitiminden sonra yiyecek alışverişi yapacak zaman bulamamaları, bu hareketliliği daha da artırdı. Türkiye'nin ilk dijital pazarlama teknolojisi ve hizmet sağlayıcılarından Doğuş Grubu bünyesindeki Related Digital'in verilerine göre; En aktif e-ticaret saatleri 19: 00-22: 00 iken bu zaman aralığı Ramazan ayında 23: 00-04: 00 olarak değiştirildi. Önceki yıllarda hız ve kolaylık için tercih edilen e-ticaret alışverişi, 2020 Ramazan ayında olduğu gibi bu yılın aynı döneminde artış gösterdi. E-ticaret alışverişindeki artışta en büyük pay mobil uygulamalara ait.

İnternette geçirdiğimiz zaman, e-ticaret seçeneklerini de artırdı!

İlgili Dijital CEO'su Sedat Kılıç, salgının geçen yıl şirketlerin dijital dönüşüm hızını 6 kat artırdığını ve bu artışın bu yıl da devam edeceğini söyledi. “Kargo ve lojistik sektöründeki yatırımlar arttı. Tüm bunlarla birlikte tüketici alışkanlıkları değişti ve internette geçirdiğimiz zaman arttı. E-ticarette normal dönemlerde olduğu kadar özel günlerde de yaşanan bu hızlı artışın bu yıl da devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca küçük zincir marketlerin eve teslimat hizmetine ve büyük zincir marketlere geçişi, e-ticarette kullanıcıların seçeneklerini artırmıştır. Bu mağazalar da lojistik sistemlerini bu doğrultuda geliştirerek yoğun sevkiyatlar gerçekleştiriyorlar. Bu yıl bu konuda ciddi bir artış var. Normalde gıda alışverişi hizmeti sunmayan web siteleri ve uygulamalar bile market zincirleriyle işbirliği yaparak satış yapmaya başladı. Bu dönemde e-ticaretteki artış, pandemi nedeniyle en çok "temel gıda ürünleri" ve tabii ki "hijyen / temizlik kategorisindeki ürünler" talebini artırmıştır. Tüm bunların yanında Ramazan ayında e-ticarette yaşanan dinamizmin sadece bir alana değil hemen hemen tüm sektörlere yansıdığını söylemek mümkün ”dedi. 

Gıda kategorisi yükselişte!

"Aşina olduğumuz büyük firmalar bile gıda sektörüne girmeye başladı" diyen Kılıç, "Rekabet arttıkça aynı ürünleri pazardaki fiyatlara getirmek gitgide daha da mümkün hale geliyor. Büyük market zincirleri bile mobil uygulamalar tasarlıyor. Tabi ki her yeni sektör gibi bu sektör de bir noktada doygunluk noktasına ulaşacak ve sonrasında firma tasfiyeleri olacaktır ama şimdi herkes bu pastadan pay almak istiyor, özellikle gıda ürünleri arasında bizim dışında temel mutfak ihtiyaçları, gıda kategorisi yerini almaya başladı. Bunun sebebi olarak pandemiye de işaret edebiliriz ”dedi.

Erkekler daha çok alışveriş yapıyor!

"Pandeminin getirdiği kısıtlamalar, insanları normal alışveriş alışkanlıklarını terk etmeye zorladı" diyen Kılıç, "Daha önce hiç e-ticaret kanalı kullanmayanlar pandemi ile e-ticarete kavuştu" dedi. Kılıç, genel olarak kadınların e-ticaret sitelerinde daha fazla alışveriş yaptıkları düşünülse de, TÜİK'in 2020 bilişim teknolojileri verilerine göre erkeklerin satın alma oranının kadınlara göre yüzde 7 daha fazla olduğunu söyledi.

Kılıç, “Bu dönemde özellikle akşam saatlerinden sonra ve gece alışveriş oranı arttı” dedi, “Online kanallardan 7/24 market, giyim vb. Her türlü alışverişi yapabilme imkanı, alışveriş için sınırsız zaman aralığı sunuyor. . Birkaç günlüğüne yiyecek alışverişinizin teslimatını seçebilir ve saati kendiniz belirleyebilirsiniz. E-ticaret sitelerinde buna benzer birçok örnek var. Böylelikle alışveriş için yer ve zaman kısıtlamaları tamamen ortadan kalktı ”.

 

Hibya Haber Ajansı