İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olan birkaç ılımlıdan biri olan Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmati'yi görevden aldı.
Himmeti, seçimlerde aday olabilmek için görevden alınma kararını kabul ettiğini açıkladı.
Dün gece kulüp başvurusuyla ilgili bir tartışmada Himmeti, “Rohani, seçimlere katılırsam Merkez Bankası Başkanlığı görevimi sürdüremeyeceğimi söyledi. Çünkü bu para ve kur politikasını etkiliyor. Kararına bir itirazım olmadığını söyledim” dedi.
2018 yılında Merkez Bankası Başkanlığına atanan Himmeti, Anayasayı Koruma Kurulu tarafından onaylanan 7 aday arasında yer alıyor.
İran medyasına göre, Himmati'nin yerine Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ekber Komecani ve Planlama ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı Sayyid Hamid Pur Mohammadi de dahil olmak üzere birkaç potansiyel aday konuşuluyor.
Yargı Başkanı İbrahim Baş, Devrim Muhafızları Ordusu eski Başkomutanı Muhsin Rızai, Yüksek Milli Güvenlik Kurulu eski Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mihralizade, Emir Yardımcısı Hüseyin Kadızade Haşimi ve eski Milletvekili Ali Rıza Zakani onaylandı.