Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu akşamdan itibariyle Karadeniz’deki üç bölge yabancı savaş gemilerinin ve devlet malı kategorisindeki gemilerinin geçişine kapatılacağı duyurudldu. 

Kısıtlamanın bu akşam uygulamaya konulup 31 Ekim'e kadar yürürlükte kalacağı ifade edildirken, bu süre zarfında, Kırım'ın batı ucuna yakın kısmında yer aldığı üç bölgenin gemi geçişine kapatılacağı belirtildi. 

Açıklamada gemi geçişinin kapatılacağı bölgelerin Rusya’nın ulusal karasularında bulunduğu ve kapanmasının Kerç Boğazı’ndan gemi geçişini engellemeyeceği savunuldu. 

Rusya'nın kararına Ukrayna ve Batı ülkelerinden tepki

Rusya'nın kararına Ukrayna ve Batı ülkeleri tepki gösterdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı kararı protesto ederken, NATO da endişelerini belirtti. Ukrayna limanlarına erişim ve seyir özgürlüğünün sağlanması çağrısı yaptı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı da Karadeniz bölgelerinin kapatılmasını Rusya'nın gerginliği tırmandırdığını ve sebepsiz yere gerilimi artırdığını kaydetti. 

AB ise Rusya'nın bu tavrının istikrarsızlığa sebebiyet verdiğine dikkat çekti ve kararın iptal edilemesi çağrısında bulundu.

Rusya Kendini Savundu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarının kullanımına yönelik ticari deniz taşımacılığına herhangi bir kısıtlama getirilmediğine dikkatinizi çekerim.” diyerek yanıt verdi.