Rusya, hapisteki Kremlin eleştirmeni aslında ABD için çalıştığı için Washington'un Alexei Navalny'nin gruplarının aşırılıkçı olarak tanımlanmasını kınamakta acele ettiğini ileri sürdü.
Çarşamba günü geç saatlerde bir Moskova mahkemesi, Navalny'nin bölge ofislerini ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı (FBK) Rusya'da çalışmalarını yasaklayarak “aşırılıkçı” olarak belirlemeye karar verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, eylemi "özellikle rahatsız edici" olarak nitelendirdi ve bunun Rusya'daki temel hakları kısıtlama modelinin bir parçası olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Perşembe sabahı bir radyo röportajında, yanıtın ABD'nin Rusya'nın işlerine müdahalesinin boyutunu gösterdiğini söyledi.

"Dışişleri Bakanlığı'nın başka bir ülkedeki iç veya başka bir iç karara böyle ani bir tepki verdiğini hayal edebiliyor musunuz?" YouTube ve devlet radyosunda yayınlanan röportajda söyledi.

“Sonra birkaç saat içinde özel bir açıklama yapıyorlar. Bu, onların hikayeye siyasi olarak dahil oldukları anlamına geliyor" dedi ve Washington'un bu şekilde "ajanlarını" ifşa ettiğini de sözlerine ekledi.

Zakharova, "Böyle bir siyasi şevk gösteriyorlar çünkü bu, denetledikleri, siyasi olarak destekledikleri ve başka şekillerde destekledikleri kişilere dokunuyor" dedi.

Nisan ayında savcılar, grubun Batı'nın desteğiyle bir ayaklanma planladığını söyleyerek Navalny'nin örgütlerine “aşırılıkçı” etiketiyle vurulmasını talep etmişti.

Navalny'nin bölge ofisleri ağı, seçmenleri Kremlin bağlantılı adayları yenme olasılığı en yüksek olanlar için oy kullanmaya teşvik eden akıllı bir oylama stratejisinin düzenlenmesine yardımcı olmuştu.

Son derece popüler olmayan iktidardaki Birleşik Rusya partisinin mücadele etmesinin beklendiği Eylül ayındaki parlamento seçimleri öncesinde milletvekilleri, “aşırılıkçı” grupların üyelerinin ve sponsorlarının sandıklara katılmasını yasaklayan bir yasa çıkardı.

 

Londra Postası