Rusya - Ukrayna arasındaki savaşın 1. ayının içindeyiz. Ülkeler arası heyetlerin Belarus'ta sonuç çıkaramamasının ardından Rusya - Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya geldi. Bu görüşmenin önemi ise üst düzey bakanların aynı masada oturmasıydı. Öyle ki Belarus'taki görüşmelerde ülkelerin delegeleri görüşüyordu. Belarus'un ardından Antalya'dan da sonuç çıkmaması endişeleri artırmaya devam etti. Görüşme ardından Rusya Dışişleri Bakanı, 'Buraya ateşkese gelmedik' açıklamasında bulunurken, Ukrayna Dışişleri Bakanı ise ' Biz konuşmaya, Rusya dinlemeye gelmiş' dedi. Belarus'taki heyetler arası görüşme bugün de devam edecek.
Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Putin'in ılıman açıklaması (Müzakerelerde olumlu gelişmeler var) piyasalara pozitif yansırken, riskli varlıklara geçiş arttı ve güvenli limanlardan çıkış hızlandı. Putin'in açıklamaları ile bu haftaya da iyi başlayan piyasalarda alımlar devam etti.

Rusya - Ukrayna gerginliği ile birlikte brent petrol fiyatlamaları ise 2021 ortalaması olan 71 dolar seviyesini yaklaşık %80 geçip 128 doları test ederken, önce ABD'nin Rusya'ya enerji konusunda ambargo koyup Venezuela, Suudi Arabistan ve İran ile görüşmelere başladığı haberleri, OPEC+'ın üretimi artırma sinyalleri,  Azerbaycan'ın gaz rezervi konusunda hamleleri ve son olarak Putin'in açıklamları ile 100 doların altına indi. Dün 100 doların altına kadar inen brent, akşam saatlerinde Putin'in açıklamaları ile tekrar 100 doların üstüne çıktı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Moskova ile yaptığı görüşmelerde "karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulma konusunda ciddi bir tutum göstermediğini" açıkladı.

Dolar / TL ise artan gerilim ile 15,00 seviyesine kadar dayanmasının ardından piyasalardaki olumlu hava ve brentteki hızlı geri çekilme ile 14,60'larda dengelendi. Dolar / TL açışından Rusya - Ukrayna gerginliğinin yanı sıra bugünkü Fed faiz kararı ve yarınki TCMB faiz kararı önem arz edecek.  Teknik olarak 15,05 direnç, 14,40 destek olarak ön plana çıkıyor.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı