Rusya’nın Ukrayna işgalinde binlerce sivil hedef yanında 2600 askeri altyapı sistemini vurmasına rağmen 13 bine yakın askeri kaybı (Ülkeye girenlerin neredeyse % 8’i) ve işgalin yavaş sürmesi farklı sonuçları beraberinde getiriyor. Artan tepkiler karşısında dünyanın gözü yarın Antalya’da Rusya-Ukrayna Dışişleri bakanları toplantısında olacak.

 

ABD yaptırımlara devam ederken dün Rusya’dan petrol alımını durduracağını açıkladı. ABD’li şirketler Coca Cola, McDonald’s ve Starbucks Rusya’daki dükkanlarını kapatma kararı aldı ki bu 100 bini aşkın çalışanın işsiz kalması demek. Putin ise 2022 yılı boyunca bazı hammadde ve ürünlerin ihracatına kısıtlama getirdi.

 

Emtialarda yükseliş artık kanıksandı ama dün sabah nikelde anormal artış dikkat çekti. Nikel’de short pozisyonda olan Çinli Tsingshan şirketinin pozisyonunu kapatma telaşı ile 6-8 milyar dolar zarar yazdığı haberleri işlemlerin geçici durdurulmasına yol açtı. Bu sabahın yıldızı ise düne göre % 7 yi aşan yükselişle Bitcoin. Rusya’da ise bugün döviz ve para piyasası açılacak. Yani kur ve tahvilde işlemler olacak. Borsa ise yine kapalı.

 

Borsalar ise negatif süreçlerde tepki denemesi yapıyor. İstisnası Türk borsası. Gün içinde 2032'ye kadar yükselen BIST100 Endeksi günü % 0.7 artışla 2011'den kapattı. Böylece işgal başladığındaki seviyesine yükselmiş oldu. Ama TL o kadar şanslı değil. İşgal başladığında 13.80 olan USDTRY kuru o günden beri yükseliyor ve dün % 1.5 artış ile 14.60’a geldi.  Yani savaş başladığından beri TL % 6’ya yakın değer kaybetti ama borsa aynı seviyede kaldı. 

 

Bugün, yurt içinde önemli bir veri akışı olmazken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog yıllar sonra Türkiye’ye geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme sonrası ortak basın toplantısı planlanıyor.

 

STRATEJI

Temettü beklentili hisseler ile endeksin yükselişi sürüyor. Ancak Rusya-Ukrayna işgal sürecinde piyasalarda artan volatilite nedeniyle 2000 seviyesi üstü pozitif, altında ise hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı