Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük askeri mücadele haline gelen Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı batının ekonomik yaptırımları her gün artıyor. Sonuç ise kıtlık getiriyor. Brent petrol son bu haftaya da % 10 yükselişle başlayarak bir haftada % 35 yükseldi.  Rusya’nın Avrupa’ya petrol ihracatını durdurma planı bu yükselişi tetikledi. Türkiye’de benzin fiyatı da buna göre yeniden artacaktır. Güvenli liman altının ons fiyatı ise bugün 2000 doları gördü. Borsalar ise bu durumdan rahatsız!

 

Rusya ve Ukrayna’nın, tarım ve gıdada dünyada en büyük üreticiler arasında bulunuyor olması da başta buğday olmak üzere fiyatları artıyor. Ayrıca Avrupa gübresinin önemli tedarikçisi Rusya’nın ihracatı durdurma kararı burayı daha da vuracak.

 

Avrupa’daki savaş nedeniyle Euro, daha özelde ise Doğu Avrupa’daki savaş nedeniyle Çekya, Macaristan, Romanya, Türkiye para birimleri dolara karşı değer kaybediyor. TL bu sabah 14.30 ile aybaşına göre % 3’ü aşkın değer kaybetmiş durumda.

 

TBMM, enerji kaynaklarında yaşanan büyük oynaklık karşısında 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na bir madde ekleyerek “6 ayı geçmemek üzere, kaynak bazında Maliyeti Yüksek Üretimi Destekleme Bedeli adıyla maliyeti piyasa fiyatından yüksek üreticiye, maliyeti piyasa fiyatından düşük üreticiden transfer yapılmasının” yolunu açtı.

 

Bu haftanın öne çıkacak gelişmeleri; yarın AB 4.Çeyrek büyüme verisi, Perşembe günü ECB’nin politika faiz kararı ve ABD’den gelecek şubat ayına ilişkin enflasyon verileri ile Cuma günü ve Almanya şubat ayı enflasyonu ana gündem maddeleri olarak takip edilecektir. Bilanço dönemi de bu hafta Cuma günü itibariyle sona erecektir.

 

STRATEJI

Temettü beklentili hisseler ile endeksin yükselişi sürüyor. Ancak Rusya-Ukrayna işgal sürecinde piyasalarda artan volatilite nedeniyle 1950 seviyesi altında hedge gerekebilir.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı