Rusya, Avrupa Birliği ülkelerinden sekiz yetkiliyi kara listeye alarak, blok tarafından Rus vatandaşlarına uygulanan yaptırımlara misilleme olarak ülkeye girmelerini yasakladı.

Rusya dışişleri bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, yasaklananlar arasında avrupa komisyonunun değerler ve şeffaflıktan sorumlu başkan yardımcısı Vera Jourova' nın da yer aldığı; David Sassoli, Avrupa Parlamentosu başkanı; ve Jacques Maire, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Fransız heyeti üyesi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Avrupa Birliği, Rus vatandaşlarına ve örgütlerine karşı gayrimeşru, tek taraflı kısıtlayıcı önlemler politikasını sürdürmeye devam ediyor."

Parti bloğu Rusya'nın iç ve dış politikasının bağımsızlığını "açık ve kasıtlı" bir şekilde baltalamakla suçladı.

Bakanlık, "Rusya ile AB arasındaki sorunların doğrudan profesyonel bir diyalog yoluyla çözülmesi yönündeki bütün önerilerimiz sürekli olarak göz ardı edildi veya reddedildi." diye de ekledi.

Ayrı bir ortak açıklamada Sassoli, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel, Rusya'nın "kabul edilemez" eylemini "mümkün olan en güçlü şekilde" kınadıklarını ve bunun Moskova'nın blokla yüzleşme yolunu seçtiğini gösterdiğini söyledi.

Yetkililer, "AB, Rus makamlarının kararına yanıt olarak uygun önlemleri alma hakkını saklı tutar." dediler.

Diğerleri Rusya tarafından yasaklandı
Rusya ayrıca Baltık ülkelerinden üç yetkiliyi de yasakladı: Letonya Ulusal Elektronik Medya Konseyi Başkanı Ivars Abolins; Maris Baltins, Letonya Devlet Dil Merkezi müdürü; ve Ilmar Tomusk, Estonya Dil Müfettişliği başkanı.

Kara listeye alınanlar arasında Berlin cumhuriyet savcısı Jorg Raupach ve İsveç Savunma Araştırma Dairesi'nden Asa Scott da yer aldı.


Scott, Rus muhalif lider Alexey Navalny'nin geçen yıl Rusya'da Sovyet döneminden kalma bir sinir ajanıyla zehirlendiğini söyleyen yetkililer arasındaydı.

Navalny, Almanya'daki zehirlenmeyi atlattı ve Ocak ayında Rusya'ya dönüşünde gözaltına alındı. Kremlin eleştirmeni ertesi ay, siyasi amaçlı olduğunu söylediği daha önceki bir zimmete para geçirme mahkumiyeti nedeniyle şartlı tahliye ihlalleri nedeniyle iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

AB, Mart ayında Rusya'nın güneyindeki Çeçenistan bölgesinde eşcinsel ve lezbiyen insanlara zulmetmekle suçlanan iki Rus'a yaptırım uygulalamıştı.

Geçen ay blok, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın dört üst düzey Rus yetkiliye de yaptırım uyguladı.