Rusya, ABD merkezli teknoloji şirketleri üzerindeki kontrolleri sıkılaştırıyor ve geçen hafta onları bu ay yapılacak parlamento anketlerine müdahale etmekle suçladı.

Resmi bir Telegram kanalına göre, Moskova'daki bir mahkeme Salı günü Facebook'a toplam 21 milyon ruble (288.000 $) tutarında beş para cezası verdi.

Aynı mahkeme Twitter'a beş milyon ruble para cezası verdi.

Devlet tarafından işletilen TASS haber ajansının bildirdiğine göre, Facebook şimdiye kadar Rusya'da 90 milyon ruble ve Twitter 45 milyon para cezasına çarptırıldı.

Rusya, pornografik materyal veya uyuşturucu ve intihara göz yuman gönderiler gibi yasa dışı olarak nitelendirdiği içeriği silmediği için İnternet platformlarına karşı genellikle yasal işlem başlatıyor.

Adli makamlar, aynı suçları gerekçe göstererek ve Rus kullanıcıların verilerini yerel hizmetlerde saklamadığı için Google'ı da para cezasına çarptırdı.

Hapisteki muhalefet lideri Alexei Navalny'nin müttefikleri de dahil olmak üzere neredeyse tüm Kremlin eleştirmenlerinin 17-19 Eylül'deki parlamento seçimlerine katılması yasaklandı.

Rusya dışişleri bakanlığı geçen hafta, ABD teknoloji devlerinin anketlere "müdahalesi" üzerine ABD'nin Moskova büyükelçisini çağırdığını söyledi.

Rus medya düzenleyicisi Roskomnadzor, Ruslara iktidardaki Birleşik Rusya partisinin politikacılarını nasıl oylayacaklarını söyleyen bir site de dahil olmak üzere Navalny ile bağlantılı düzinelerce web sitesini engelledi.

Medya düzenleyicisi ayrıca Google ve Apple'ı Navalny'nin "Akıllı Oylama" kampanyasına adanmış bir uygulamayı mağazalarından kaldırmaya çağırdı.