Altın geçtiğimiz hafta pozitif başlangıç yapmasına rağmen, haftanın sonuna kadar devam ettiremeyen sarı maden, sert satıcılı bir haftayı geride bırakmak durumunda kaldı. Haftaya 1973 dolar/ons seviyesinden başlayan sarı maden, haftanın başlangıcında 1998 dolar/ons seviyesine kadar uzanırken son 6 haftanın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu. Ancak hafta ortasına doğru şahin yöndeki söylemelerin öne çıkmasıyla altının üzerindeki satış baskısı da artmış oldu. FED Başkanlarından James Bullard’ın hafta içinde yaptığı açıklamayla birlikte altın kazançlarının geri vermek durumunda kaldı. Bullard 75 baz puan faiz artırımının gerekliliğini savunurken, faizlerin nötr seviyeye gelmesi enflasyonu kontrol altına alınmasına yetmeyeceğini vurguladı. Başkanın açıklamaları sonrası altın üzerinde baskı artarken aşağı yönlü hareket eden bir altını gözlemledik. FED Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta katılmış olduğu etkinlikte Mayıs’ta 50 baz puan faiz artışının masada olduğunu duyurdu. Enflasyonla mücadele için eldeki tüm araçlarının sonuna kadar kullanılacağını savundu. Altının hali hazırda üzerinde satış baskısı varken, Başkanın şahin tondaki söylemleri altının üzerindeki satış baskısını daha da artırdı. Hafta boyunca parasal sıkılaşma adımlar atılacağı yönündeki söylemlerin öne çıkmasıyla altının üzerindeki baskı da artmış oldu. Geçtiğimiz haftayı 1932 dolar/onstan tamamlayan sarı maden, yüzde 2,1 kaybı hanesine yazdı.

Gümüş ise altına kıyasla daha sert kayıp yaşadığı bir günü geride bırakırken, son iki haftanın tüm kazançları geri vermiş oldu. 25,64 dolar/onstan haftaya başlayan sarı maden, 24,16 dolar/onstan haftayı tamamladı ve önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 5,8 kayıp yazmış oldu.

Platin ise geçtiğimiz haftanın en çok değer kaybeden kıymetli madeni olurken, son üç ayın en düşük seviyesine kadar geri çekildiği bir haftayı yaşadı.992 dolar/onstan başladığı haftayı, 922 dolar/onstan tamamlayan platin önceki haftaya kıyasla yüzde 7 değer kaybederek haftayı tamamladı.

Paladyum Rusya-Ukrayna savaşına dair karamsarlıkla birlikte haftayı yeşilde kapatan tek kıymetli maden oldu. 2352 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan paladyum, 2367 dolar/onstan seansı tamamladı ve önceki güne kıyasla hanesine yüzde 0,6 kazanç elde etmiş oldu.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünya fiyatlarının üzerinde işlemlerin gerçekleştiği bir hafta geride kalırken, hacim açısından toparlanma görüldüğü bir seans yaşandı. Toplamda 4.224 kg altın, 20.230 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı